Om Fossilfritt Västmanland 2015 Begränsad klimatpåverkan Vad är energi? Lokalt klimatarbete Aktuellt Tips & Trix Fossilfri kommun Solenergi-skola Energi på Menyn Frågor och svar Nyhetsarkivet Gröna Draken Informationsmaterial Energiprojekt Länkar Kontakt Energi startsida FA21:s startsida |
Energieffektivisering i köket Genom projektet har energikartläggning i tre utvalda restauranger genomförts. Resultaten från kartläggningarna har resulterat i ett informationsmaterial som kan laddas hem nedan. Trots att materialet riktar sig till proffskök, finns det många förslag som lika gärna kan genomföras hemma. Underhåll dina sakerSe till att den utrustning du har är i bra skick, då fungerar den bättre och det krävs mindre energi för att den ska gå. Kolla över lister i kylar och frysar så att inte onödigt mycket varmluft läcker in. Det är enkelt att kolla genom att sätta fast ett papper i dörren. Ifall pappret är lätt att rycka ut är listen gammal och behöver bytas. Frost av frysen regelbundet. Använd kastruller med plan botten, då blir värmeöverföringen från plattan till kastrullen mer effektiv. Tvätta fläkten regelbundet. När filtret korkar igen måste motorn arbeta mer för att suga ut luften. Undvik att ha på saker i onödan All apparatur som står på utan att den används slösar energi och kostar pengar helt i onödan. Kolla därför igenom köket och försök hitta onödig energianvändning. Släck lampor när du inte är i rummet. Stäng av alla apparater på knappen och låt dem inte stå i standby-läge. Sätt inte på ugnen långt innan den ska användas. För många maträtter så kan man lika gärna slå på ugnen när maten ställs in och successivt värmas upp. Matlagning på spisen drar mycket energi. Använd lock på kastrullerna, detta kan spara upp till 30% av energin. Ofta kan också eftervärmen i spisplattorna räcka för tillagning. Detta gäller t ex äggkokning, där äggen kan läggas i kallt vatten och plattan stängas av när vattnet kokat upp. Äggen lagas då på eftervärme från spisplattorna. Öppna inte kyl och frys mer än nödvändigt. En jämn temperatur är bra för livsmedlen och förlänger deras hållbarhet. Håll ordning och reda i kyl och frys så att det går snabbt att plocka ur/ställa in det som ska användas. Val av utrustning Genom att successivt byta ut utrustningen i köket mot mer energisnåla varianter kommer energiförbrukningen minska. När kyl, spis eller fläkt ändå måste bytas så välj en energisnål variant. Skillnaden i pris är oftast intjänad efter några år. Välj lågenergibelysning. Val av råvaror Vilken typ av mat vi lagar spelar stor roll för vår energikonsumtion. Välj vegetarisk mat, i alla fall en dag (två måltider) i veckan. Produktionen av kött är mycket mer energikrävande än produktionen av vegetabilier, så genom att minska sitt köttintag kan stora energibesparingar göras. Välj närproducerad mat. Detta gör att transporterna av livsmedel minskar. Välj säsongsanpassat. Produktionen av tomater, gurka och isbergssallad sker i stora uppvärmda växthus vintertid, vilket drar mycket energi. T ex har det vid odlingen av paprika åtgått 39 gånger mer energi vid produktionen än vad som finns i den slutliga produkten. Energisnåla grönsaker i Sverige är rotfrukter, såsom potatis, morötter och vitkål. > Ladda ner vår broschyr om energieffektivisering i köket här. Kristin Elgh-Dalgren 2010-11-01 |
|
||||||||