Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Aktiviteter
Debatt
Notiser
Agenda 21-förbundet
Allmänt
Energi
Fossilfritt Västmanland 2015
Kemikalier
Vett och Watt
Västmanland

 

Solkräm med riskfaktor

Nu närmar sig sommaren och vi behöver skydda oss mot solens strålar. Solskyddskrämer innehåller dock flera farliga ämnen, visar en studie som Naturskyddsföreningen utfört.

Solskyddsmedel innehåller flera ämnen som är farliga när de kommer ut i miljön. Det visar Naturskyddsföreningens granskning av 18 olika solskyddsprodukter.

Sju ämnen har undersökts
Två fysikaliska UV-filter - titandioxid och zinkoxid. Titandioxid kan orsaka bildning av fria radikaler när det exponeras för solljus, och därmed ge upphov till skador på celler. Zinkoxid kan i den form det förekommer i solkrämer vara mycket giftigt när det kommer ut i miljön och ha skadliga långtidseffekter. Zinkoxid står inte med på Läkemedelsverkets lista över godkända UV-filter och är därför förbjudet att använda som UV-filter i solskyddsprodukter. Men eftersom fysikaliska filter rekommenderas för barn finns zinkoxid främst i solkrämer riktade till barn, som till exempel i Bamse solskydd 30 (CCS) och Barn sollotion (ACO) som båda säljs på Apoteket. Anledningen till förbudet är negativa hälsoeffekter i samband med att ämnet, i den form det förekommer i solskyddsprodukter, utsätts för UV-ljus.
Tre ämnen som används som kemiska UV-filter är giftiga för miljön. De är bland annat mycket giftiga för vattenlevande organismer och ett av ämnena är inte lättnedbrytbart i naturen.
Två typer av så kallade siloxaner, ämnen som kan användas som mjukgörare och för att höja solskyddsfaktorn. Siloxaner är svårnedbrytbara, giftiga och kan lagras upp i mycket höga halter i levande organismer.
De fysikaliska UV-filtren, som zinkoxid och titandioxid, kan dessutom bestå av så kallade nanopartiklar. Enligt rapporten är kunskapen om dessa partiklar och deras egenskaper mycket bristfällig.


Inga uppgifter om nanopartiklar
På de undersökta produkternas förpackningar saknas information om nanopartiklar ingår eller inte, och konsumenten får alltså inte reda på det genom att endast läsa innehållsförteckningen.

Miljöeffekter saknas i EU:s kosmetikalagstiftning
Enligt rapporten finns det stora brister i kemikalielagstiftning inom EU, vilket är en av anledningarna till att miljöfarliga ämnen i solskyddsmedel och andra kosmetiska produkter kan förekomma. EU:s kosmetikadirektiv, som reglerar vad solkrämer och annan kosmetika får innehålla, tar inga miljöaspekter i beaktande utan bara om vilka hälsoeffekter ämnena har.

- Vår granskning visar att det är nödvändigt att miljöeffekter av solkrämer och annan kosmetika lyfts fram när kosmetikadirektivet nu ska revideras och vi kräver att den svenska regeringen driver en sådan linje i EU-förhandlingarna, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.


Läs mer på Naturskyddsföreningens hemsida

Sara Wallentin
2008-05-30

 







Svett & Watt



Här kan du läsa senaste Gröna Draken som E-tidning


Läs mer    




Anmälan nyhetsbrev

Avanmälan