Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Aktiviteter
Debatt
Notiser
Agenda 21-förbundet
Allmänt
Energi
Fossilfritt Västmanland 2015
Kemikalier
Vett och Watt
Västmanland

 

Fosfater i tvättmedel förbjuds

Regeringen har beslutat om att fosfater i tvättmedel ska förbjudas från den 1 mars 2008.

Förbudet förbättrar havsmiljön genom att begränsa utsläppen av fosfor från de fosfathaltiga tvättmedlen. Fosforn bidrar till övergödningen av sjöar, vattendrag och hav.

Alla Östersjöstater
- Att alla Östersjöstater tidigare i höst kom överens om att ersätta fosfater i tvättmedel var en viktig svensk framgång för Östersjöns miljö. Sverige går nu före med att införa ett förbud, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Om alla länder runt Östersjön skulle avstå från att använda fosfathaltiga tvätt- och rengöringsmedel så skulle de totala utsläppen av fosfor minska med upp till 20 procent.


Förbud finns redan i många länder
Förbud mot fosfater i tvättmedel för enskilt bruk finns i Belgien, Norge, Schweiz, Tjeckien och Tyskland, samt är på väg att genomföras i Frankrike. Utanför europa är användningen av fosfater i tvättmedel för hushållsbruk reglerat i Canada, Japan och USA.

Maskindiskmedel nästa steg
Förbudet var från början tänkt att börja gälla vid årsskiftet men sköts upp till mars efter samråd med EU- kommissionen. Nästa steg blir att förbjuda fosfater i maskindiskmedel och ett sådant förslag är på gång.

Läs mer i pressmeddelandet från regeringen.

Anna Kejler
2007-12-06

 







Svett & Watt



Här kan du läsa senaste Gröna Draken som E-tidning


Läs mer    




Anmälan nyhetsbrev

Avanmälan