Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Aktiviteter
Debatt
Notiser
Agenda 21-förbundet
Allmänt
Energi
Fossilfritt Västmanland 2015
Kemikalier
Vett och Watt
Västmanland

 

Farliga mjukgörare i plastleksaker

Ftalater används som mjukgörare i plast men har också visat sig kunna försämra fortplantningsförmågan. Den 16 januari 2007 trädde nya regler angående ftalater i kraft. De är gemensamma för hela EU och ersätter den tidigare svenska lagstiftningen.

Barn exponeras för en mängd kemiska ämnen i sin livsmiljö. I sitt sätt att undersöka och upptäcka världen och i sina lekar riskerar de att särskilt exponeras för kemiska ämnen i vissa situationer. Barn smakar, tuggar och suger ofta och intensivt på saker i sin omgivning i spädbarnsstadiet.

Risk för skador
Ftalater är ett samlingsnamn på en grupp kemiska ämnen som bland annat finns i mjukplast, dock inte i hårdplast. Det gör att ftalater kan finnas i såväl leksaker som andra produkter avsedda för barn. På grund av risk för skador från exponering av ftalater finns lagstiftning om begränsning av ftalater.

Sex ftlater förbjudna
16 januari 2007 trädde nya regler angående ftalater i kraft. De är gemensamma för hela EU och ersätter den tidigare svenska lagstiftningen.
  De tre farligaste ftalaterna är totalförbjudna och tre andra är förbjudna i sådant som barn kan stoppa i munnen. Det tidigare förbudet mot ftalater avsåg endast leksaker och barnartiklar som var avsedda för barn under tre år och som kunde stoppas i munnen. Åldersgränsen på tre år är nu borttagen. Det nya förbudet gäller om produkterna är avsedda för barn under 14 år.

Källa: www.konsumentverket.se


Marita Gustavsson
2007-01-24

 







Svett & Watt



Här kan du läsa senaste Gröna Draken som E-tidning


Läs mer    




Anmälan nyhetsbrev

Avanmälan