Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Aktiviteter
Debatt
Notiser
Agenda 21-förbundet
Allmänt
Energi
Fossilfritt Västmanland 2015
Kemikalier
Vett och Watt
Västmanland

 

Olagligt miljögift säljs på Clas Ohlson och Biltema

Analyser av produkter köpta på varuhusen Clas Ohlson och Biltema som Svenska Naturskyddsföreningen låtit göra visar på halter av det otillåtna miljögiftet kadmium. Även höga halter av bly hittades.

Resultaten finns i en rapport som Svenska Naturskyddsföreningen tagit fram tillsammans med organisationerna SwedWatch och Fair Trade Center. Varorna är alla tillverkade i Kina och säljs i varuhuskedjorna Biltema och Claes Ohlsons butiker. Den förbjudna tungmetallen kadmium hittades i två av de sex analyserade varorna. Höga halter av bly hittades i samtliga varor.
– Det här är tungmetaller som inte bryts ner och som för alltid kommer att finnas i samhället och naturen. Clas Ohlson och Biltema måste skaffa sig avsevärt bättre kontroll över de varor de säljer, säger Mikael Karlsson, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen.
  Kadmium är ett giftigt ämne som misstänks störa fortplantningen och ge fosterskador. Bly är också giftigt och kan exempelvis ge hjärnskador på barn.
  – Det är oroande att ämnena kommer ut i miljön men också skrämmande att människor i Kina, där lagstiftningen är mycket svag, kommer i kontakt med produkterna under tillverkningen, säger Mikael Karlsson.

Olagligt höga halter av kadmium
Även halterna av brom var påfallande höga i de sex produkterna. Bromet kommer sannolikt från miljöfarliga så kallad bromerade flamskyddsmedel.
  – Våra analyser visar att halterna av kadmium, och troligen även bly, är så höga att produkterna är olagliga att sälja i Sverige, säger Mikael Karlsson.
  Reglerna inom EU för hanteringen av dessa farliga ämnen finns i EU-direktivet RoHS och i motsvarande svensk lagstiftning. Kontrollen sköts i Sverige av Kemikalieinspektionen.
  – Vi har informerat Kemikalieinspektionen om våra resultat och vi har fått information om att de kommer att skicka ett föreläggande till företagen, säger Mikael Karlsson ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen.
  De sex produkterna som undersöktes var från Biltema; en FM-radio, ett bluetooth headset till mobiltelefon och ett sladdlöst maskinset, från Claes Ohlsson; ett ångstrykjärn, en CD-radio och en bärbar miniradio med hörlurar.
Källa: www.snf.se


Läs mer om kemikalier på Svenska Naturskyddsföreningens hemsida.

Marita Gustavsson
2007-01-24

 







Svett & Watt



Här kan du läsa senaste Gröna Draken som E-tidning


Läs mer    




Anmälan nyhetsbrev

Avanmälan