Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Aktiviteter
Debatt
Biobränsle
Klimat
Transporter
Notiser

 

Debattinlägg: Det osynliga miljöhotet

Den elektromagnetiska strålningen har de senaste 30 åren ökat ca 50 gånger. Hade värmestrålningen ökat lika mycket hade vi en normal sommardag haft 1000 (ett tusen) grader varmt!
Frågan är om vi inte redan har passerat den biologiska gränsen för vad människan tål. Samtidigt envisas Statens strålskyddsinstitut (SSI) med att förklara strålningen för att vara ofarlig, trots att Miljööverdomstolen fastslagit att mobilsändare är miljöfarliga och att man måste ta människors oro på allvar.

Enligt Miljömagasinet nr 36/2007 har oberoende forskare från hela världen nyligen gjort en omfattande analys av risker med elektromagnetiska fält, EMF. De har granskat över 2 000 vetenskapliga studier och funnit att EMF ökar risken för Alzheimer, ALS och olika cancerformer t ex leukemi, bröstcancer, malignt melanom, prostatacancer och hjärntumörer.

Även en ny FN-studie visar att 10 års regelbunden användning av mobiltelefon ökar risken för elakartat hjärntumör med 39%. Trådlösa telefoner ökar okså denna risk. Det finns också belägg för att EMF kan orsaka inflammatoriska och allergiska reaktioner.

I staden Bristol i England har en mobiltelefonoperatör tvingats ta bort mobilantenner från taket på en byggnad sedan sju boende i lägenheterna antennerna fått cancer och där cancerförekomsten var 10 gånger högre än normalt. De ovannämnda oberoende forskarna har också dragit slutsatsen att de gränsvärden som gäller i större delen av världen är otillräckliga och bör sänkas snarast. I Sverige är gällande gränsvärde tiotusen gånger högre t ex för 3G.

Forskarna varnar också för användningen av WiFi och WLAN på arbetsplatser, i skolor och i hemmen. WiFi och WLAN är en teknik för trådlösa datornätverk och trådlöst bredband (internetuppkoppling). I stället bör man satsa på kabelbunda nät med fiberoptisk kabel. Den trådlösa tekniken påverkar ju även grannar och vem vill utsättas för passiv strålning?

När ska våra politiker visa kurage och använda sig av Miljöbalkens försiktighetsprincip för att stoppa den ohejdade ökningen av strålningen och istället anpassa den till nivåer som inte medför skada för människor och miljön? Och hur länge ska SSI tillåtas föra allmänhen bakom ljuset? Under flera år har SSI använt hundratusentals kronor av våra skattepengar för att anlita av mobilbranschen avlönade ”experter” för att desinformera om strålningens ofarlighet. I SSI:s expertråd, som är tillsatt för att objektivt granska mobilindustrin, har sex av experterna kopplingar till denna industri, bl a genom erhållna forskningsanslag. Sex av dessa experter är också medlemmar i ICNIRP, den organisation som har fastställt våra nuvarande gränsvärden, som så hårt har kritiserats.

Sven Helander, Västerås.

2007-12-05

 







Svett & Watt



Här kan du läsa senaste Gröna Draken som E-tidning


Läs mer    




Anmälan nyhetsbrev

Avanmälan