Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Aktiviteter
Debatt
Biobränsle
Klimat
Transporter
Notiser

 

Debattinlägg om ledaren i senaste Gröna Draken

Chefredaktören Kjell Gustavsson har fått in synpunkter av en läsare gällande senaste numret av Gröna Draken. Läs Gunnar Leonardssons inlägg här och debattera gärna vidare gärna, via chefredaktören (kjell@media21.se).

Kjell Gustavssons ledare i Gröna Draken nr 1 2010:

Om kallt väder, varmt klimat och helhetssyn
Klimatmötet i Köpenhamn gjorde susen. Det tog bara några veckor innan vi fick en av de kallaste vintrarna i mannaminne. Jag antar att du också har hört det något slitna skämtet. Visst kan det kännas lite konstigt att prata om global uppvärmning, sam- tidigt som kylan biter i kinderna och snödrivorna växer. Men jag tror att de flesta kan skilja på väder och klimat. För även om vädret har varit ovanligt kallt den här vintern, blir klimatet allt varmare. En i stort sett enig forskarkår är överens om att ett förändrat klimat är på väg med torka, översvämningar och stora naturkatastrofer som följd

I själva verket var FN-konferensen i Köpenhamn ett rejält misslyckande. Den historiska uppgiften för världens ledare var att komma överens om åtgärder för att bromsa den globala uppvärmningen. Men regeringscheferna levde inte upp till förväntning- arna. De kom aldrig överens om något bindande avtal.

Förhoppningsvis kan motgången vändas till något positivt vid nästa konferens. Kanske är det också så att fler människor kommer till insikt om att vi inte kan förlita oss på beslut och åtgärder på den höga FN-nivån – även om de på sikt är helt avgörande. Vi vet vad som krävs av oss. Egentligen är det bara att sätta igång. Eller snarare fortsätta med och fördjupa mycket av det positiva som redan görs

På många sätt är klimatförändringen en ödesfråga, eftersom det på ett globalt plan handlar om vår gemensamma överlevnad. Men samtidigt som vi arbetar med energibesparingar och ersätter fossila bränslen med förnybara, får vi inte glömma andra frågor som påverkar vår egen och kommande generationers möjligheter att leva ett gott liv på planeten jorden.

Om vi fortsätter att i snabb takt utrota växt- och djurarter rubbar vi de känsliga ekosystemen och sågar snart av den gren vi själva sitter på. Många av de kemikalier vi omger oss med i mat, kläder och hygienartiklar är giftiga för miljön och skadliga för människors hälsa. Och konsumtionshysterin tär hårt på både jordens resurser och på de människor – ofta i fattiga länder – som under dåliga arbetsvillkor tillverkar produkter vi vant oss vid att kunna köpa för en billig penning.

Klimatarbetet måste gå hand i hand med biologisk mångfald, hushållning med naturresurserna och en ansvarsfull konsumtion i samklang med både människor och miljö. Det är denna helhetssyn vi brukar kalla hållbar utveckling och som Gröna Draken ständigt speglar utifrån olika infallsvinklar.

I det här numret berättar vi om törstiga och giftiga jeans, men också om designutbildningen som bara använder återvunnet material. Vi har träffat svenska ungdomar som mött större framtidstro bland unga i Afrika än i sitt eget hemland. Och så inleder vi artikelserien Rena Pengar, med fokus på etiskt och miljömässigt sparande. Som vanligt bjuder vi även på många praktiska råd som du förhoppningsvis har nytta av; allt från tips på nyut- komna böcker och naturutflykter till information om vilka märkningar du ska titta efter i butiken när du letar ekologiska kläder.

Trevlig läsning!!

Brev ställt till chefredaktören Kjell Gustavsson:
Hej Kjell,
Läste nyss senaste numret av Gröna Draken där det som vanligt pratas om "den globala uppvärmningen". Ska be att få påpeka att jordens medeltemperatur visserligen har stigit med ca 0.6 grader sedan år 1900, men ökningen har koncentrerats till perioderna 1910-1940 och 1975-1998.

Sedan 1998 har ingen signifikant ökning kunnat påvisas ! Sedan 1998 har halten koldioxid visserligen ökat men det har kompenserats med en minskning av halten vattenånga i högre luftlager. Vattenånga förekommer i betydligt högre koncentrationer och är en mycket starkare växthusgas än koldioxid, vilket innebär att klimatet är betydligt mer känsligt för variationer i halten vattenånga än i halten koldioxid. Halten koldioxid i atmosfären är för övrigt ba%ra 0.0385 %, medan halten vattenånga är ca 20 %! Kanske tål att tänkas på!

IPCC är en politiskt tillsatt grupp med uppgift att visa !! att
klimatförändringarna beror på mänsklig påverkan (främst
koldioxidutsläpp). Vet inte om jag litar på deras icke verifierade modeller!
Lyssnar hellre på etablerade fysiker och kemister, dvs riktiga grundforskare.

Tycker också att man ska skilja på lokalt väder och globalt klimat ! Om nästa vinter blir varm hoppas jag redaktörn är konsekvent!

För övrigt tycker jag visst att man ska spara på energi i allmänhet och fossila bränslen i synnerhet, men det är viktigt att hålla sig till fakta i argumentationen. Dessutom finns det många viktiga miljöfrågor som helt hamnat i skymundan.

mvh, Gunnar Leonardsson


Sara Wallentin
2010-03-16

 







Svett & Watt



Här kan du läsa senaste Gröna Draken som E-tidning


Läs mer    




Anmälan nyhetsbrev

Avanmälan