Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Aktiviteter
Agenda 21-förbundet
Allmänt
Fossilfritt V-land 2015
Hållbara Företag
Medlemsstämmor
Naturguidningar
Rena Västmanland
Seminarier och möten
Ungdomsting
Debatt
Notiser

 

Fjärilsguidning i Jordmarkshagen, Kungsör 

(Bild: Sara Wallentin)

Fjärilar i hettan

Drygt tolv olika arter av dagfjärilar såg gruppen som vandrade bland älggräs och komockor i lördags. - Fjärilar har under de senaste åren blivit mer och mer poppis, berättade Markus Rehnberg från Länsstyrelsen.

Lördagen den 3 juli trotsade ett 20-tal personer hettan för att följa med på fjärilsvandring runt Jordmarkshagen, utanför Kungsör. Guide var Markus Rehnberg, biolog från Länsstyrelsen. Jordmarkshagen är en del av naturreservatet Mörkrets backe. Markus delade även ut skriften ”Dagfjärilar i Örebro och Västmanlands län”.

Dagfjärilar och nattfjärilar
Dagens vandring fokuserade på dagfjärilar, vars antenner oftast avslutas med en klubba. Majoriteten av dagfjärilar vilar också med vingarna ihopfällda på ryggen. Markus började guidningen med att visa upp en ängssmygare, som tillhör familjen tjockhuvuden.

Bland smultron och gamla ekar
Pärlgräsfjäril som är närbesläktad med kamgräsfjärilen fångades in med håv. En av de vanligaste fjärilarna i den här regionen är pukgräsfjärilen som man kan känna igen på den hoppiga flygstilen. Gruppen hann även se en rapsfjäril innan vi ens hade kommit in i Jordmarkshagen.

Väl i hagen hittades silverblåvinge, vars hanar är lite mer blå och honorna bruna. Arten liknar puktörneblåvingen. De svartfläckiga blåvingen måste däremot ha timjan som växt. Älggräsfjärilen kunde naturligtvis också beskådas bland älggräset.

Gruppen pausade en stund under en vacker gammal ek som gav ordentligt med skugga. Smultron visade det sig vara gott om och ett positivt inslag i hettan. Ett kärt vårtecken, nässelfjärilen fann gruppen, likaså skogsnätfjärilen som är släkt med asknätfjärilen, Västmanlands landskapsinsekt. Av familjen guldbaggar kunde den mer vanliga sorten brun guldbagge beskådas. Rosafärgade stallörter prydde hagen med pompa och ståt. Avslutningsvis fick gruppen möjlighet att se den rödlistade sexfläckiga bastardsvärmaren.


Sara Wallentin
2010-07-05

 







Svett & Watt



Här kan du läsa senaste Gröna Draken som E-tidning


Läs mer    




Anmälan nyhetsbrev

Avanmälan