Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Aktiviteter
Agenda 21-förbundet
Allmänt
Fossilfritt V-land 2015
Hållbara Företag
Medlemsstämmor
Naturguidningar
Rena Västmanland
Seminarier och möten
Ungdomsting
Debatt
Notiser

 

(Bild: Kjell Gustavsson)

Utflykt till Engsö 27 maj

Engsö skimrade i alla nyanser av skiraste grönt. Kvällssolen lyste, liljekonvaljerna doftade, fåglarna sjöng och göken gol. Allt var som gjort för en riktig vårutflykt.

Utflykten som arrangerades av Länsstyrelsen och Förbundet Agenda 21/Gröna Draken den 27 maj startade på parkeringen vid Engsö slott. Där hade en stor skara intresserade samlats. Lennart Gladh som var kvällens guide började med att berätta hur värdefull och omväxlande miljön på Engsö är - och att han hoppas att den ska få vara orörd och inte styckas upp.
– Det här är skärgårdsnatur med klippor, mycket ädellöv och små åkrar. Här har människor bott och påverkat naturen i många hundra år.
Han berättade att 60 personer är bosatta i Engsö församling. För hundra år sedan var det 800 personer, en stor skillnad. Engsöborna behövde foder och bete till sina djur och ved att elda med. Då var landskapet mycket mer öppet än idag.

Näringsrikt vatten för fåglar
backen bredvid parkeringen har marken röjts de senaste åren. Där är det torrt, soligt och näringsfattigt och där trivs nu växter som mandelblom, tjärblomster och jungfrulin.
På backkrönet tittade deltagarna ut över en gammal åker som numera är vattenfylld. En ormvråk seglade på hög höjd, skrattmåsar, knipa, sothöna och svarthakedopping simmade omkring. Mycket fågel häckar vid det näringsrika vattnet som en gång i tiden var infart vattenledes till slottet.
Det är torrt i marken och knastrar under fötterna när deltagarna går nerför backen och vidare ut på vägen mot Dahlins backe. Efter vägen stannade gruppen upp med jämna mellanrum och Lennart Gladh berättade om olika växter.


Köttdjur och klimatdebatten
Matsäcken packades upp i en vacker backe med utsikt över grisfjärden och en hage med många kor och små kalvar. Där passade Lennart Gladh på att ge ett inlägg i klimatdebatten.
– Vi måste äta betydligt mindre kött än idag. Och det kött vi äter behöver vara av bättre kvalitet - som kött från kor som de här som går ute och betar hela sommarhalvåret. Och vars foder är odlat i närheten av gården.
Vägen tillbaka gick över Dahlins backe där Adam och Eva blommade. Där fanns också vaniljdoftade tulkört och grönvit nattviol som dock inte börjat blomma ännu.
Upplevelsen av det vackra landskapet och alla dofter, kunnig vägledning och göken som gol bidrog till en innehållsrik kväll.
Lennart Gladh som ledde vandringen är biolog. Han arbetar vid Världsnaturfonden WWF.


Marita Gustavsson
2008-05-29

 







Svett & Watt



Här kan du läsa senaste Gröna Draken som E-tidning


Läs mer    




Anmälan nyhetsbrev

Avanmälan