Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Aktiviteter
Agenda 21-förbundet
Allmänt
Fossilfritt V-land 2015
Hållbara Företag
Medlemsstämmor
Naturguidningar
Rena Västmanland
Seminarier och möten
Ungdomsting
Debatt
Notiser

 

Under utflykten till Färnebofjärdens nationalpark fick besökarna uppleva flera olika miljöer. 

(Bild: Kjell Gustavsson)

Vårutflykt till Färnebofjärden

Årets första utflykt, som arrangerades av Gröna Draken/Förbundet Agenda 21 och Länsstyrelsen, gick till Färnebofjärdens nationalpark. Besöket startade i naturum i Gysinge för en introduktion till nationalparken och fortsatte sedan till forsar och utsiktstorn.

Lördagen den 5 april arrangerade Gröna Draken/Förbundet Agenda 21 och Länsstyrelsen återigen en utflykt till Färnebofjärdens nationalpark, som i år firar 10-årsjubileum.
Vid Fiskartorget i Västerås samlades deltagarna för att resa med buss till Färnebofjärden. I Sala anslöt ytterligare ett par deltagare.

Gammalt vallonbruk
Vid naturum i den fina kulturmiljön Gysinge gjorde bussen det första stoppet. Där väntade guiderna Mattias Halvarsson och Gunilla Levinsson som tog hand om varsin del av gruppen.
Gunilla Levinssons grupp startade utomhus där gamla vackra hus, ruiner och Dalälvens forsande vatten bidrog till den levande inramningen. Hon berättade om Gysinges historia och vad järnframställningen vid det gamla vallonbruket betytt för hela områdets utveckling.
Guidningen fortsatte med en promenad över en nyanlagd bro till en ö och ruinen efter brukets stora kvarn. Mitt i forsen finns också en plattform med information om kvarnen och vattenkraften som användes för att driva den.


Matsäck vid forsarna
Guidningen fortsatte inomhus i naturum, som är inrymt i brukets gamla stall. Mattias Halvarsson berättade där om Färnebofjärdens nationalpark; om vattnet, skogarna, växterna, djurlivet och fåglarna.  
I naturum möts besökarna av upplevelser för alla sinnen. Porlande vatten från fjärden leds in i huset, sångsvanar ropar någonstans ifrån och den som vill kan klappa en bäver eller kungsörn i trä. Den yngsta besökaren i utflyktsgruppen kröp in i bäverns hydda för att känna efter hur det kan vara att bo där.
Några hann även med ett besök i hantverksbutiken i Krokiga smedjan innan bussen åkte vidare mot forsarna i Sevedskvarn. Där dukades den medhavda matsäcken upp i vårsolen med utsikt över forsarna.


Fin utsikt från 20 meter högt torn
Efter fikapausen körde bussen på slingriga vägar till utsiktstornet i Skekarsbo. Ingvar Westman, som arbetar vid nationalparksförvaltningen, följde med upp i det 20 meter höga utsiktstornet. Där har besökarna en fantastisk utsikt över skogar och älvängar, vatten och öar i den 10 000 hektar stora nationalparken.
Ingvar Westman berättade om nationalparken och hur parkförvaltningen arbetar. Färnebofjärden är känd för sin fågelrikedom med häckande havsörn och fiskgjuse, hackspettar, sångsvanar och ugglor. Men just den här dagen bjöd de inte på någon större uppvisning. I varje fall inte den halvtimme gruppen befann sig uppe i tornet. Men deltagarna var ändå mycket nöjda över en intressant utflykt med många intryck.


Strömsholm och Engsö i maj
Jan-Inge Tobiasson från Länsstyrelsen och Kjell Gustavsson, Gröna Draken passade under hemfärden på att berätta om kommande utflykter i vår. Närmast på programmet står en utflykt till Strömsholm den 18 maj och Engsö den 27 maj.
Mer information finns i Kalendariet här på Förbundet Agenda 21:s hemsida.


Marita Gustavsson
2008-04-06

 







Svett & Watt



Här kan du läsa senaste Gröna Draken som E-tidning


Läs mer    




Anmälan nyhetsbrev

Avanmälan