Henry Karlström, KRAV-odlare sedan 25 år:

– Varje litet val styr

 

Henry Karlström har odlat grönsaker utan bekämpningsmedel och konstgödsel i 25 år. Han anser att framtiden avgörs i mataffären. Varje dag.
För Henry Karlström i Sätrabrunn var det ett tydligt etiskt val att inte använda bekämpningsmedel eller konstgödsel när han började odla rotfrukter och grönsaker för 25 år sedan.
– Jag har en djup övertygelse att man inte ska missbruka eller förbruka den del av jorden man har ansvar för, utan lämna över den i bättre skick till nästa generation, säg-er han.



– Jag önskar att alla konsumenter förstod vikten av att de väljer rätt när de står där med två påsar morötter, en konventionellt odlad och en ekologiskt. Varje litet val styr.

 

Kärvt i början
Men i början, när han övergivit karriären som kungens orkidémästare och övertagit morfaderns småbruk, var det kärvt. Varken rådgivning eller forskning om ekologisk odling fanns.

Det tog sju-åtta år att bygga upp jorden med väldiga mängder stallgödsel. Nu får Henry Karlström lika stora skördar som ett vanligt jordbruk på sina fem hektar. Men det är bara hälften av den areal han brukar. Den andra halvan måste gröngödslas för att bygga upp nya näringsförråd.

Skadeinsekter är inget problem.
– Nej, jag har lärt mig hur morotsflugor och jordloppor fungerar. Då kan man jobba med naturen istället för mot, säger han.

Balans i naturen
Han talar mycket om balans i jorden. Lite angrepp av allting ska man ha. Även om han bekämpar skadegörarna vill han inte utrota dem – då uppstår genast något annat problem. Det handlar om att odla jorden så att den innehåller allt som behövs för växterna.

– Att till exempel gödsla med konstgödselfosfor är inte bra för mikrolivet i aktiv jord. Vi vet inte vad som händer med det på lång sikt. Dessutom bryts fosforn i gruvor under hemska förhållanden och fosfor i avloppsvattnet ställer till problem för reningsverken.

Tomater som odlas utan jord, med direkt tillförsel av näringslösning, ger han inte mycket för. Det går inte att kontrollera att de 90-talet olika spårämnen som finns tillförs i rätt mängd, anser han. Vet inget om innehållet
– Så egentligen är det inte sant att man kan odla kvalitetslivsmedel som till exempel tomater och gurka i näringslösning. Skalet må vara riktigt, men innehållet vet man inget om. De är helt konstgjorda, säger han.

När Henry Karlström och några kolleger bildade KRAV för mer än 20 år sedan betraktades de som avvikande knäppisar av de konventionellt odlande bönderna. Idag finns en annan förståelse.

Spjutspetsen inom jordbruket
– Nu tycker alla att vi är spjutspetsen inom jordbruket.
Men för Henry Karlström är det en ideo-logisk fråga hur man odlar och vad man äter. På sikt, tror han, är ekologisk odling det enda hållbara. Framtiden avgörs i mataffären. Varje dag.

– Jag skulle önska att alla konsumenter hade det i huvudet när de står där och ska välja mellan två påsar morötter, en konventionellt odlad och en ekologiskt. Varje litet val styr.

Text: Anders Jägeberg Foto: Kjell Gustavsson

 



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland