Henry
Karlström har odlat grönsaker utan bekämpningsmedel och
konstgödsel i 25 år. Han anser att framtiden avgörs i
mataffären. Varje dag.
För Henry Karlström i Sätrabrunn var det ett tydligt
etiskt val att inte använda bekämpningsmedel eller
konstgödsel när han började odla rotfrukter och
grönsaker för 25 år sedan.
– Jag har en djup övertygelse
att man inte ska missbruka eller förbruka den del av jorden man har
ansvar för, utan lämna över den i bättre skick till nästa
generation, säg-er han.
|
|
– Jag önskar att alla
konsumenter förstod vikten av att de väljer rätt när de
står där med två påsar morötter, en konventionellt
odlad och en ekologiskt. Varje litet val styr.
|
Kärvt i början
Men i början, när han
övergivit karriären som kungens orkidémästare och övertagit
morfaderns småbruk, var det kärvt. Varken rådgivning eller
forskning om ekologisk odling fanns.
Det tog sju-åtta år att bygga upp
jorden med väldiga mängder stallgödsel. Nu får Henry Karlström
lika stora skördar som ett vanligt jordbruk på sina fem hektar.
Men det är bara hälften av den areal han brukar. Den andra halvan
måste gröngödslas för att bygga upp nya näringsförråd.
Skadeinsekter är inget problem.
– Nej, jag har lärt mig hur morotsflugor och jordloppor fungerar.
Då kan man jobba med naturen istället för mot, säger han.
Balans i naturen
Han talar mycket om balans
i jorden. Lite angrepp av allting ska man ha. Även om han bekämpar
skadegörarna vill han inte utrota dem – då uppstår genast
något annat problem. Det handlar om att odla jorden så att den
innehåller allt som behövs för växterna.
– Att till exempel gödsla med
konstgödselfosfor är inte bra för mikrolivet i aktiv jord. Vi vet
inte vad som händer med det på lång sikt. Dessutom bryts fosforn
i gruvor under hemska förhållanden och fosfor i avloppsvattnet
ställer till problem för reningsverken.
Tomater som odlas utan jord, med
direkt tillförsel av näringslösning, ger han inte mycket för.
Det går inte att kontrollera att de 90-talet olika spårämnen som
finns tillförs i rätt mängd, anser han. Vet
inget om innehållet
– Så egentligen är det inte sant att man kan odla
kvalitetslivsmedel som till exempel tomater och gurka i
näringslösning. Skalet må vara riktigt, men innehållet vet man
inget om. De är helt konstgjorda, säger han.
När Henry Karlström och några
kolleger bildade KRAV för mer än 20 år sedan betraktades de som
avvikande knäppisar av de konventionellt odlande bönderna. Idag
finns en annan förståelse.
Spjutspetsen inom jordbruket
– Nu tycker alla att vi
är spjutspetsen inom jordbruket.
Men för Henry Karlström är det en ideo-logisk fråga hur man
odlar och vad man äter. På sikt, tror han, är ekologisk odling
det enda hållbara. Framtiden avgörs i mataffären. Varje dag.
– Jag skulle önska att alla
konsumenter hade det i huvudet när de står där och ska välja
mellan två påsar morötter, en konventionellt odlad och en
ekologiskt. Varje litet val styr.
Text: Anders Jägeberg Foto:
Kjell Gustavsson
|