– Bli en trendsättare!

 

 

Bjud dina vänner på miljöanpassad mat och visa hur gott det är. Det säger Annika Carlsson-Kanyama, miljö- och framtidsforskare, som predikar eftertanke vid matinköp och tid och omsorg i matlagningen. Allt för att minska matens miljöpåverkan. Mer eftertanke vid matinköpen

 

 
Lammstek med kokt potatis och kantarellsås. Potatissoppa med hem- bakt bröd. Stekt abborre på en hårdmacka. Det är god mat som kan vara bra både för miljön och för plånboken: lokala råvaror, ekologiskt odlad potatis, kött från djur som håller landskapet öppet och så vidare. Men för den som löper mellan dagis, jobb, hem och fritidsintressen är det kanske en utopi att lägga så mycket tid på att laga mat till vardags.

– Min nödlösning är att köpa bönor på burk, säger Annika Carlsson-Kanyama, heltidsarbetande trebarnsmor och miljö- och framtidsforskare vid Forskningsgruppen för miljöstrategiska studier i Stockholm.

– Jag fräser bönorna med grönsaker. Det är faktiskt resurssnål och snabblagad mat. Och barnen gillar det.

Forskar om matförsörjning i framtiden
Annika Carlsson-Kanyama forskar om matförsörjningen i ett framtida hållbart samhälle. Hon har räknat ut att en vegetarisk måltid med potatis, ärter och morötter ger tio gånger mindre utsläpp än en måltid med ris, fläsk och tomater. Det beror bland annat på att stora mängder växthusgaser släpps ut vid risodling, fläskproduktion och uppvärmning av växthus vid tomatodling. Dessa råvaror kräver också fler tran-sporter.

Med andra matvanor kan vi minska vår miljöpåverkan betydligt, menar hon, eftersom maten står för mer än en tredjedel av hushållens totala miljöpåverkan. Varje liten åtgärd blir betydelsefull.

Byt ut lite kött mot grönt
– Börja med att minska ner lite på köttet, säger hon. Man behöver inte ta bort det, utan bara ersätta en del av det med grönsaker, helst örter, bönor och rotfrukter. Köttfärssåsen kan till exempel blandas ut med morötter. Det blir gott, är billigare och bättre för miljön.

Annika Carlsson-Kanyama tycker bara att det finns en positiv trend på miljö- och matfronten just nu: att allt fler köper ekologiskt producerade livsmedel.

– Själv köper jag alltid KRAV-märkt potatis och ekomjölk, säger hon. Men annat väljer jag bort, vissa varor är helt enkelt för dyra.

Annars har det mest gått bakåt sedan sextiotalet. Med ökat välstånd och vidlyftigare livsstil har vi ändrat våra matvanor mot mer och mer pasta, färdiglagad och djupfryst mat och mindre och mindre gamla hederliga rotfrukter, potatis och livsmedel som kräver lite tid för att laga till. Vi har också ökat vår köttkonsumtion, dricker mer öl och läsk och allt mindre mjölk. Frukt och grönt fraktas ofta från fjärran länder eller odlas i energislösande växthus.

– Vi äter mycket mer grönt nu än på sextiotalet, vi har lärt oss att det är nyttigt. Men samtidigt har vi mer än fördubblat förbrukningen av läsk, godis och glass. Det är motsägelsefullt, säger Annika Carlsson-Kanyama. Jag tror att det beror på att den sortens ätande har blivit ett slags nöje, framför teven till exempel.

Hur blir det potatis?
Matens ursprung har försvunnit borta i dimman; idag gräver man inte upp sin potatis ur en lerig åker, utan man köper den ofta färdigpackad i påse eller som frysta friterade strimlor. Man slaktar och styckar inte sin gris hemma utan köper köttet väl inplastat, färdigmalet eller i småbitar. Till och med sallad kan man köpa färdigstrimlad och plastförpackad. De flesta vill inte gå tillbaka till det gamla, men det finns en hel del av våra anmödrars och anfäders goda vanor som vi kan ta efter.

Receptet finns på paketet!
– Men även om vi vill, vet vi inte hur vi ska göra, säger Annika Carlsson-Kanyama. Det finns undersökningar som visar att unga människor inte är särskilt bra på att laga mat. Men de ser det inte som något problem – det är ju bara att läsa på paketet!

Annika Carlsson-Kanyama vill påverka våra attityder. Hon vill få oss att lägga ner mer eftertanke, tid och omsorg på maten.

Själv hade hon en miljöanpassad buffé på sin disputationsmiddag. Det blev succé.

– En del var väldigt skeptiska innan de hade smakat, det vet jag. Det finns en gammal inställning: "ärtsoppa blää" ungefär. Men för mig är tråkstämpeln på miljöanpassad mat helt borta. Det är jättegott!

Text: Åsa Ottosson Foto: Marie Swartz  

 



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland