Margot Wallström om sin nya roll som EU-kommissionär:
Konsult eller polis - eller både och?

 

– Mycket av regelverket för miljön är på plats. Nu handlar det om att se till att medlemsländerna genomför de åtgärder som beslutats, sade EUs miljökommissionär Margot Wallström på en träff med miljöjournalister nyligen.

En av de stora frågor som EU måste ta itu med är, sade hon, sysselsättning och tillväxt under temat "hållbar utveckling". Som miljökommissionär har Margot Wallström pekat ut fem frågor som viktigare än andra.
Den första är att koppla ihop miljö med hälsa.
– Om vi ska skapa hög livskvalitet är det grundläggande, sade hon.
Den andra är att skydda Europas vatten.
– Även om problemen ser olika ut i olika länder, så är det i alla fall en fråga som förenar norra och södra Europa.
Den tredje är att utforma en ny kemikaliepolitik.
– Med mer än 100 000 kemikalier på marknaden, av vilka EU godkänt fyra, så krävs ett nytt sätt att agera. Det ideala vore att vända på bevisbördan, det vill säga att tillverkaren måste bevisa att ämnet är ofarligt.

 


En av de fem viktigaste frågorna för Margot Wallström är att skydda Europas vatten, en uppgift som förenar norra och södra Europa.

 


Nya länder måste ta till sig reglerna

Den fjärde är utvidgningen av EU till 27 och kanske 30 länder.
– Ansökarländerna måste ta till sig vårt gemensamma regelverk. Men det kan behövas en övergångstid för stora, tunga investeringar.
   – Polen och Tjeckien är exempel på länder med stora miljöproblem. De skulle kunna göra mycket mer än vad de visat vilja till.
Den femte stora frågan är klimatförändringen.
–Den är EUs kanske största misslyckande på miljöområdet. Där måste vi vara mer kraftfulla. Jag tänker nu att vi ska göra ett klimatprogram, samla alla berörda och gå igenom växthusgas efter växthusgas.

Vill slippa vara "polis"
Margot Wallström funderade över vilken som blir hennes roll i EU-kommissionen. Själv vill hon hellre vara "konsult" än "polis".
   – Men jag tror att jag får fortsätta vara polis ett tag till – alltså säga till länder att "ni har inte klarat detta, ni måste bättra er".
   Det är framför allt två metoder hon tror på för att genomdriva miljöpolitiken. Den ena är att "hänga ut" dem som är dåliga genom att offentligt publicera undersökningsresultat. Den andra är att driva fall i EG-domstolen och hota med böter.
   – Det har visat sig effektivt eftersom det handlar om stora belopp. Ofta räcker det med att börja tala om böter för att något ska hända.

Som mest aktuella miljöfrågor nämnde hon avfall och kemikalier. Ett nytt direktiv om elektroniskt avfall är på väg.
   – Men jag undrar hur länge man kan reglera avfallsflödena ett och ett. Det blir mycket lagstiftning och direktivskrivande. Kanske behövs en integrerad produktpolicy, sade Margot Wallström.

Text: Anders Jägeberg Foto: Christian Lambiotte

 



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland