Jan Rydh, avgående landshövding:

Håll visionen om miljölänet levande

 

Det har varit oerhört stimulerande att under nio "landshövdingeår" i Västmanland få vara med att utveckla ett brett samarbete om miljöfrågorna. Ett stort antal eldsjälar har gjort ett fantastiskt arbete och jag tror att vi på många sätt är ett föregångslän när det gäller miljöarbetets förankring och intensitet. Inte minst har Förbundet Agenda 21 varit av mycket stor betydelse. Denna basorganisation för samarbete är unik i landet. Slå vakt om den!



Nu står tillväxtfrågorna högt på dagordningen i landet och i länet. För 10-15 år sedan hade säkert tillväxt av många ansetts utgöra ett hot mot viktiga miljömål. I dag är läget annorlunda. Självklart är tillväxt inte oproblematiskt, men begreppet långsiktigt hållbar tillväxt har fått en innebörd och mening.

Industriföretag ser idag miljöcertifiering som en framtidsinriktad satsning som stärker företagens konkurrensförmåga. Konsumenterna utnyttjar sin makt och kräver miljöanpassad produktion av varor och tjänster. Svenska och västmanländska företag har utvecklat en teknik på miljöområdet som är världsledande och som i sig ger förutsättningar för export och tillväxt.

Det är viktigt att vi nu håller fast vid vad som hittills uppnåtts och att visionen om "miljösamhället och miljölänet" hålls levande. Detta kräver att vi som medborgare tar tag i de där, till synes små, detaljerna som vi kan påverka och förstår. Några av de här "detaljerna" har vi lyckats bra med hittills.

Det är en självklarhet för oss alla idag att sortera våra sopor och att återanvända så mycket som möjligt, miljöledningssystem och miljöhänsyn är begrepp som vi accepterar och vi är mer och mer benägna att väga in miljön i våra dagliga beslut.

Många av våra skolor ligger idag långt framme med att väga in och ta med flera miljöaspekter i undervisning och aktiviteter.

Några kommuner har också mycket föredömligt redan från början försökt att skapa den helhetsbild som är nödvändig för att nå ett "hållbart samhälle". Det har de gjort genom att väga in miljön i demokrati- processen och samhällsplaneringen.

Miljö och solidaritet går hand i hand. Målet att nå ett hållbart Sverige ställer stora krav på demokratin och vår möjlighet att visa solidaritet. En solidaritet som sträcker sig så långt att vi är beredda att dela med oss av vår kunskap om ny teknik och nya ekologiska lösningar.

Vi måste vara beredda på att hela tiden sträva mot effektiv och resurssnål produktion och konsumtion för att sedan också dela med oss av våra tillgångar till andra.

Om andra på vår jord skall kunna förbättra sina levnadsvillkor behöver de få del av våra bästa kunskaper. Men vi måste också vara beredda att minska på vår idag alltför stora andel av världens miljöbelastning om andra skall kunna växa.

För att snabbare nå resultat i miljöarbetet är det viktigt att dra nytta av den kraft som är mycket stark; viljan och strävan att "växa". Tillväxt är ett övergripande mål i vårt samhälle idag. Vi måste se till att miljö lyfts fram som en tillväxtfaktor. Det ska vara lönsamt att vara miljövänlig. Effektiva och energisnåla alternativ ska premieras. Ekonomiska styrmedel i kombination med nya sätt att mäta framgång och resultat är några områden som behöver utvecklas ytterligare mot bakgrund av den verklighet som vi vill skapa.

Flera pusselbitar börjar att falla på plats men bilden är långt ifrån komplett. Mycket, för att inte säga det mesta, är ogjort.

Jag vill nu tacka för mig och önska Förbundet Agenda 21 all framgång i det fortsatta arbetet att göra Västmanland till 2000-talets "miljölän ".

Jan Rydh
gästskribent i Gröna Draken

 



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland