Varför ska
man egentligen välja KRAV-mat framför konventionell? Det
är klart att det är bättre för miljön. Men är KRAV-mat
nyttigare?.
|
|
|
Enligt undersökningar vid Sveriges
Lantbruksuniversitet finns inga överväldigande skillnader.
Ekologiskt odlad potatis innehåller lägre halter solanin, ett
naturligt förekommande gift, än konventionellt odlad.
Även nitrathalten tycks vara
lägre i eko-odlad potatis och vete. Men inte i morötter.
Ekologiskt odlade tomater har en sötare smak medan konventionellt
odlade morötter innehåller mer betakaroten.
För mögelgifter i spannmål
hittades inga skillnader. Halten C-vitamin i potatis var densamma
oavsett odlingsform.
Skillnader i vitamininnehåll tycks
bero mer på saker som jordmån, klimat och odlingsskicklighet.
Gärna kvalitetsmärkning
KRAV-odlaren Henry
Karlström (se artikel ovan) skulle gärna se en kvalitetsmärkning
av odlade produkter. Några livsmedelsindustrier har börjat ta
näringsprover på råvarorna. Men analyserna är dyra.
– Och tyvärr skulle nog många
ekologiska odlare avslöjas som klåpare. Det är inte ovanligt med
växter som är undernärda, säger han.
Men riktigt odlade ekologiska
produkter innehåller mer mineraler och vitaminer, menar han. De är
dessutom mer hållbara eftersom vattenhalten är lägre.
Dessutom är ekologiskt odlade
grönsaker naturligtvis fria från rester av bekämpningsmedel. I
konventionellt odlade grönsaker har sådana hittats i en del fall,
i and-ra inte. Det rör sig dock i allmänhet inte om några höga
halter.
Fakta om KRAV
KRAV står för "Kontrollföreningen
för alternativ odling" och är en ekonomisk förening
som bildades 1985. Syftet var då att skapa en trovärdig
märkning för ekologiska livsmedel. Genom ett nät av
kontrollanter säkerställs att odlare som anmält sig till
KRAV lever upp till stadgarna.
KRAV kontrolleras i sin tur
av den internationella organisationen IFOAM:s (International
Federation of Organic Agriculture Movements)
ackrediteringsprogram och har godkänts av Jordbruksverket
och Livsmedelsverket för kontroll av ekologisk produktion.
Begreppet ekologisk odling
omfattar olika odlingsformer som naturenlig odling,
organisk-biologisk odling och biodynamisk odling.
KRAV-märkning garanterar att livsmedlen inte är besprutade
eller konstgödslade och, när det gäller kött, att djuren
uppfötts och slaktats på ett "humant" sätt.
|
|