Är KRAV-odlat nyttigare?

Varför ska man egentligen välja KRAV-mat framför konventionell? Det är klart att det är bättre för miljön. Men är KRAV-mat nyttigare?.



Enligt undersökningar vid Sveriges Lantbruksuniversitet finns inga överväldigande skillnader. Ekologiskt odlad potatis innehåller lägre halter solanin, ett naturligt förekommande gift, än konventionellt odlad.

Även nitrathalten tycks vara lägre i eko-odlad potatis och vete. Men inte i morötter. Ekologiskt odlade tomater har en sötare smak medan konventionellt odlade morötter innehåller mer betakaroten.

För mögelgifter i spannmål hittades inga skillnader. Halten C-vitamin i potatis var densamma oavsett odlingsform.

Skillnader i vitamininnehåll tycks bero mer på saker som jordmån, klimat och odlingsskicklighet.

Gärna kvalitetsmärkning
KRAV-odlaren Henry Karlström (se artikel ovan) skulle gärna se en kvalitetsmärkning av odlade produkter. Några livsmedelsindustrier har börjat ta näringsprover på råvarorna. Men analyserna är dyra.

– Och tyvärr skulle nog många ekologiska odlare avslöjas som klåpare. Det är inte ovanligt med växter som är undernärda, säger han.

Men riktigt odlade ekologiska produkter innehåller mer mineraler och vitaminer, menar han. De är dessutom mer hållbara eftersom vattenhalten är lägre.

Dessutom är ekologiskt odlade grönsaker naturligtvis fria från rester av bekämpningsmedel. I konventionellt odlade grönsaker har sådana hittats i en del fall, i and-ra inte. Det rör sig dock i allmänhet inte om några höga halter.


Fakta om KRAV

KRAV står för "Kontrollföreningen för alternativ odling" och är en ekonomisk förening som bildades 1985. Syftet var då att skapa en trovärdig märkning för ekologiska livsmedel. Genom ett nät av kontrollanter säkerställs att odlare som anmält sig till KRAV lever upp till stadgarna.

KRAV kontrolleras i sin tur av den internationella organisationen IFOAM:s (International Federation of Organic Agriculture Movements) ackrediteringsprogram och har godkänts av Jordbruksverket och Livsmedelsverket för kontroll av ekologisk produktion.

Begreppet ekologisk odling omfattar olika odlingsformer som naturenlig odling, organisk-biologisk odling och biodynamisk odling. KRAV-märkning garanterar att livsmedlen inte är besprutade eller konstgödslade och, när det gäller kött, att djuren uppfötts och slaktats på ett "humant" sätt.

 

 



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland