Nya "gröna" pengar till din kommun?

 

I oktober fick regeringen tjocka buntar med ansökningar från kommuner runt om i Sverige. Ansökningarna handlar om pengar till investeringar för att ställa om kommunerna i ekologisk riktning. I Västmanland sökte alla kommuner utom Heby bidrag i den här omgången. Om två år har kommunerna möjlighet att söka igen. Gröna Draken presenterar här ett urval av de projekt som länets kommuner sökt pengar till.

Arboga - Mobila tvättvagnar
Genom bidrag till privata fastighetsägare på landsbygden vill kommunen stimulera till mer kretsloppsanpassade avloppslösningar. Man vill också satsa på en utbyggnad av reningsverken. En reningsanläggning för raketmotorbränning planeras vid Åsby industriområde. Bättre skolventilation är ett annat område som tas upp i ansökan. Arboga Måleri AB vill investera i mobila tvättvagnar som rengör penslar, tråg och verktyg på ett miljövänligt sätt. En utbyggnad av det biobränslebaserade fjärrvärmenätet och en ny fastbränslepanna finns också med i programmet. Almagården vill ta fram informationsmaterial om och hålla kurser i lerhusbygge.

Fagersta - Rena Kolbäcksån
I den första ansökningsomgången 1998 fick Fagersta 28,7 miljoner kronor till tolv olika projekt. Då som nu handlar det mycket om att på olika sätt rena Kolbäcksån, för att förbättra vattenkvaliteten och öka den biologiska mångfalden. Åtgärder som att sanera industriområden och ta bort läckande gruvmaterial och marklager är några exempel på insatser. I olika delprojekt involveras företag utmed Kolbäcksån för att få bort gifter och kemikalier från industriområdena. Det kan i sin tur leda till ett ökat engagemang för hållbar utveckling hos företag. På längre sikt till ökad turism.

Hallstahammar - Åter- använd glasavfall
I Hallstahammar vill kommunen satsa på ett forskningsprojekt för att spåra föroreningskällor och se hur dessa påverkar grundvattnet i Strömsholmsåsen. I dricksvattnet i Hallstahammar finns rester av bekämpningsmedel. Genom att satsa på forskning kan man finna lämpliga skyddsåtgärder. Ett annat projekt handlar om att ta hand om glasavfall och återanvända det. Det kan ske genom att ta hand om insamlat glaskross och tillverka attraktiva glasprodukter. En annan projektidé är att Strömsholmsområdet ska utvecklas i riktning mot att bli ett ekologiskt centrum. Hushåll med bristfälliga enskilda avlopp ska uppmuntras att rusta sina avlopp genom att de får hjälp med kostnaderna.

Heby
Heby kommun har inte lämnat in någon ansökan om bidrag till lokalt investeringsprogram i år.

Kungsör - Biologisk
slambehandling
Ombyggnad av slambehandlingen vid Kungsörs avloppsreningsverk, för att kunna införa biologisk slambehandling, är ett av projekten i Kungsörs ansökan. Ett annat handlar om att återskapa våtmarksängar och restaurera strandnära grönområden i inre Mälaren. De hävdade våtmarksängarna kommer att minska näringsläckaget till Mälaren. Företaget Strängbetong vill att allt cementslam i framtiden ska sedimenteras innan vattnet passerar ut från fabriksområdet. De vill därför investera i en ny bassäng och bygga om den gamla. Konvertering från el till fjärrvärme och från olja till biobränsle i bostadsområden och kommundelar är and-ra projekt som Kungsörs kommun söker bidrag till.

Köping - Spillvärme i fjärrvärmesystemet
I Köping vill kommunen satsa på att ta vara på spillvärmen från företaget Hydro Agri AB och på detta sätt än mer minska fjärrvärmesystemets beroende av fossila bränslen. Samma sak föreslås i Kolsva där spillvärme från företagen i Kolsva ska nyttjas i tätortens fjärrvärmenät. Ett annat projekt syftar till att minska godstransporternas negativa miljöpåverkan. För att återanvända glasfiberspill vill ett företag på orten installera teknisk utrustning för att mala och använda det vid tillverkning av glasfibercisterner. Kommunen vill också satsa på miljöerna längs Köpingsån och Mälaren och göra dessa mer tillgängliga och öka den biologiska mångfalden. Kulturhistoriskt intressanta indu-stribyggnader föreslås bli renoverade och återanvändna. En fabrik för framställning av etanol och biogas ingår också i kommunens program.

Norberg - Engelbrekts gröna uppror
I det lokala investeringsprogrammet satsar kommunen främst på projekt som rör energi. Syftet är att användningen av fossila bränslen skall upphöra i kommunen, samtidigt som användningen av el för uppvärmning minskar. Det handlar om en utbyggnad av spillvärmebaserat fjärrvärmenät och kretsloppsanpassad uppvärmning av bostäder utom fjärrvärmeområdet. För att minska utsläppen till sjöar och vattendrag planeras en sanering av avloppsledningsnätet. En vision för att skapa framtidstro och ekologisk uthållighet i ett bostadsområde kallas "Engelbrekts gröna uppror". Sammanfattningsvis kommer åtgärderna att leda till minskade utsläpp till luft och vatten samtidigt som förbrukning av ändliga resurser minskar.

Sala - Biogas ur stallgödsel
1998 fick Sala 30 miljoner kronor till tio olika projekt. Med den nya bidragsansökan vill kommunen fortsätta omställningsarbetet. Focus har riktats mot energiområdet. Kommunen vill erbjuda energibidrag till hushållen för konvertering från oljeeldning till biobränslen. Bidrag till solenergi och fjärrvärme är andra projekt. Lokala produktionsanläggningar och tankningsställen för biogas är ett projekt som får effekt på odlingslandskapet och som minskar transporterna. I ett gårdsprojekt vill Stora Hällsta gård framställa biogas ur egen stallgödsel för att bli självförsörjande med uppvärmning och bränsle till utkörningsfordon. Produktutveckling inom trävaruförädlingsindustrin för att minska tungmetaller och lösningsmedel ingår också i ansökan. För att rena avloppsvatten planeras små dammar bredvid Norrbäcksbäcken.

Skinnskatteberg Grönare skolgårdar
I Skinnskatteberg har kommunen tagit fasta på tre viktiga utgångspunkter som ska genomsyra hela programmet. Ny miljöanpassad teknik, utbildning/folkbildning och energieffektivitet. Kommunen vill erbjuda industrilokaler som är byggda på ekologiskt och energieffektivt riktigt sätt. Enskilda hushåll ska stimuleras att välja mer kretsloppsanpassade avloppslösningar och att gå över till miljövänligare uppvärmning. En utbyggnad av dagvattennäten planeras. Grönare skolgårdar är ett annat projekt. En förstudie i att bygga attraktiva och sunda hus för att på sikt locka människor att bo och arbeta i Skinnskatteberg ska genomföras. Kommunens reningsverk ska tillvarata värmen i avloppsvattnet.

Surahammar Förnyelse av centrum
En utveckling och förnyelse av centrum i Surahammar står högt i prioritet i kommunens ansökan om investeringsbidrag. Satsning på Strömsholms kanal för att lyfta fram de natur- och kulturvärden som finns längs kanalen är ett annat projekt. Andra delar handlar om förbättringar av inomhusmiljön i skolor och daghem och i kommunens ishall. En inventering av Kolbäcksåns miljöstatus, hälsofrämjande skolor och fjärrvärmeutbyggnad finns också med i ansökan. Vidare finns förslag om ett nytt kretsloppsanpassat boende kallat "stad/land" och levande centrum i Virsbo och Ramnäs. För att bevara Virsbo Bruksmiljö finns förslag på en rad åtgärder som både handlar om renovering och om att ta fram informationsmaterial och insatser för att bättre kunna ta emot fler besökare.

Västerås - Cykeltrafik stimuleras


Helhetssyn och samverkan för ett hållbart Västerås är rubriken för 
Västerås stads lokala investeringsprogram.
Illustration ovan: Krister Wuopio

Västerås ansökan är uppdelad i fem områden: luft, mark, vatten, människan och kulturmiljön samt biologisk mångfald. Cykeltrafik ska stimuleras genom olika åtgärder. Biogas från avloppsreningsverket ska behandlas så att det blir lämpligt för fordonsdrift. Pelletsförbränning och solenergi planeras att införas vid skolor och idrottsanläggningar. Effektivare utrustning till trafiksignaler ingår också i programmet. Vidare utvecklas ett kretslopp och utbyte mellan stad och land genom biogasanläggning för vallgröda och avfall. Vid Kraftvärmeverket ska biobränsleanvändningen öka och i Södra Bärby finns planer på en kretsloppsanpassad avloppsanläggning. För att minska belastningen på Mälaren ska dagvatten renas, Västeråsfjärdens stränder saneras och lakvatten tas omhand lokalt. Västerås gamla Ångkraftverk bevaras och återanvänds. En satsning sker på miljöbodar nära hushållen och hjälp med sortering, för att öka insamlat material.

Projektet Asköbäcken ska minska näringsläckaget till Mälaren och förstärka den biologiska mångfalden i Asköviken.

Text: Marita Gustavsson

 



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland