Han var färdigutbildad lärare och
beteende- vetare och arbetade bland annat på vårdhögskolan som
lärare i psykologi. Han tyckte att Hälsobarens mat var god och
vällagad, dessutom fanns en god stämning bland såväl personal
som gäster.
– Jag blev laktovegetarian 1978
och åt därför nästan alltid på Hälsobaren. Förutom att jag
ingick i en liten kärntrupp av människor som åt tillsammans,
kunde man börja prata med vem som helst som satt vid långborden.
Claes tog över Hälsobaren 1982
tillsammans med Bengtha Pettersson. De fortsatte med den vegetariska
maten och arbetade också aktivt för att behålla den avstressande
och trevliga stämningen som de tyckte Hälsobaren stod för.
Det enda som ändrades var namnet,
som blev Kusin Vitamin.
Snabbmat utan avkoppling
När det gäller Claes värderingar
om mat, så är det nog mamma som har bidragit med de flesta.
Familjen åt rejäl husmanskost på bestämda tider i barndomshemmet
i Tillberga. Men han har också, som många andra, stått på en
bandymatch med en korv och ett sladdrigt korvbröd i handen. Han
minns att det var gott då, men det är ingen lunch han skulle
välja i dag.
– Snabbmat är inte bra. Man bör
ha möjlighet att stressa av när man äter, låta ögonen vila på
vackert upplagd mat, uppleva god smak och känna att man är trygg i
en god social gemenskap.
– Jag tycker inte man ska äta
mat tillsammans med TV:n eller datorn, hävdar Claes bestämt.
Sedan ett par år är han delägare
i restaurangen Sportmeny som finns vid sportanläggningarna i
Bellevue och i Punkthuset. De erbjuder mat sammansatt enligt
tallriksmodellen och använder KRAV-odlade råvaror, speciellt
grönsaker, när det går att få tag på. De försöker tillaga
maten skonsamt, så att inte vitaminerna förstörs och de steker
aldrig maten eftersom stekning ökar fetthalten.
Nationalekonomisk vinst
Enligt Claes ska sammansättningen
av fett, kolhydrater och proteiner vara så att över hälften av
näringsintaget består av kolhydrater. Det är bränslet som gör
att man orkar jobba ordentligt hela dagen. Samma regler gäller
såväl för dem som har ett rörligt arbete som för dem som sitter
stilla. Skillnaden är bara mängden mat som behövs för att
uppfylla energibehovet.
Claes Svensson kan inte förstå
varför inte företagen bryr sig mer om sina anställda och
stimulerar dem att äta en väl avvägd kost. Claes Svensson tror
att Sverige skulle bli ett friskare land om vi åt bättre och
rörde oss mer, men matvanor är svåra att förändra.
"På mammas vis"
Vore mammas köttbullar bara stekt
köttfärs skulle det vara enkelt. Det handlar också om vanor och
om att viss mat är sammankopplad med en känsla av omsorg och
trygghet.
– Vi funderar faktiskt på att
erbjuda gästerna kvällskurser i mat och näringslära. Kanske kan
våra matvanor ändras på det sättet, och bli nya godare vanor.
Text: Lena Bergquist Fröjdö
Foto: Anders Geidemark
|