Claes vill inte ha några snabba mål

 

 
Restaurangägaren, beteendevetaren, läraren och konsulten Claes Svensson tror på människans egen förmåga att skapa sig ett friskare liv. Han förespråkar inte bara vegetarisk mat, gjord på KRAV-odlade vitaminrika råvaror, utan menar att avkoppling och trevlig samvaro är minst lika viktigt för hälsan.

Claes Svenssons matintresse tog fart när han i slutet av 1970-talet klev in på Eja Brandts och Bengtha Petterssons vegetariska lunchrestaurang Hälsobaren i Västerås. 

 


 

Han var färdigutbildad lärare och beteende- vetare och arbetade bland annat på vårdhögskolan som lärare i psykologi. Han tyckte att Hälsobarens mat var god och vällagad, dessutom fanns en god stämning bland såväl personal som gäster.

– Jag blev laktovegetarian 1978 och åt därför nästan alltid på Hälsobaren. Förutom att jag ingick i en liten kärntrupp av människor som åt tillsammans, kunde man börja prata med vem som helst som satt vid långborden.

Claes tog över Hälsobaren 1982 tillsammans med Bengtha Pettersson. De fortsatte med den vegetariska maten och arbetade också aktivt för att behålla den avstressande och trevliga stämningen som de tyckte Hälsobaren stod för.

Det enda som ändrades var namnet, som blev Kusin Vitamin.

Snabbmat utan avkoppling
När det gäller Claes värderingar om mat, så är det nog mamma som har bidragit med de flesta. Familjen åt rejäl husmanskost på bestämda tider i barndomshemmet i Tillberga. Men han har också, som många andra, stått på en bandymatch med en korv och ett sladdrigt korvbröd i handen. Han minns att det var gott då, men det är ingen lunch han skulle välja i dag.

– Snabbmat är inte bra. Man bör ha möjlighet att stressa av när man äter, låta ögonen vila på vackert upplagd mat, uppleva god smak och känna att man är trygg i en god social gemenskap.

– Jag tycker inte man ska äta mat tillsammans med TV:n eller datorn, hävdar Claes bestämt.

Sedan ett par år är han delägare i restaurangen Sportmeny som finns vid sportanläggningarna i Bellevue och i Punkthuset. De erbjuder mat sammansatt enligt tallriksmodellen och använder KRAV-odlade råvaror, speciellt grönsaker, när det går att få tag på. De försöker tillaga maten skonsamt, så att inte vitaminerna förstörs och de steker aldrig maten eftersom stekning ökar fetthalten.

Nationalekonomisk vinst
Enligt Claes ska sammansättningen av fett, kolhydrater och proteiner vara så att över hälften av näringsintaget består av kolhydrater. Det är bränslet som gör att man orkar jobba ordentligt hela dagen. Samma regler gäller såväl för dem som har ett rörligt arbete som för dem som sitter stilla. Skillnaden är bara mängden mat som behövs för att uppfylla energibehovet.

Claes Svensson kan inte förstå varför inte företagen bryr sig mer om sina anställda och stimulerar dem att äta en väl avvägd kost. Claes Svensson tror att Sverige skulle bli ett friskare land om vi åt bättre och rörde oss mer, men matvanor är svåra att förändra.

"På mammas vis"
Vore mammas köttbullar bara stekt köttfärs skulle det vara enkelt. Det handlar också om vanor och om att viss mat är sammankopplad med en känsla av omsorg och trygghet.

– Vi funderar faktiskt på att erbjuda gästerna kvällskurser i mat och näringslära. Kanske kan våra matvanor ändras på det sättet, och bli nya godare vanor.

Text: Lena Bergquist Fröjdö Foto: Anders Geidemark

 



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland