Vatten och bomiljö
i Surahammar

Eva-Marie Nyqvist är kontaktperson för Agenda 21-frågor i Surahammars kommun. Sitt huvudsakliga arbete har hon dock som kommunjurist. Hon anser att det finns många frågor inom kommunens verksamhet som ryms inom Agenda 21.
   – Vi gör en hel del inom det här området även om vi inte kallar det för Agenda 21-arbete. Bland annat arbetar vi med ett projekt tillsammans med länsstyrelsen om lokala miljömål, säger Eva Marie Nyqvist.
   Syftet är att skapa en bred dialog kring miljömålen kopplat till kom-munala program och strategier. Det är också ett sätt att sprida kunskap om och bidra till bättre förankrade miljömål. I Surahammar har arbetet lett fram till att man satsar särskilt på att utveckla områdena vatten och god bebyggd miljö.

År 2001 beslutade kommunstyrelserna i Surahammar och Hallstahammar att bilda ett gemensamt Folkhälsoråd. Det övergripande målet för detta är att skapa förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för befolkningen. Det arbete som prioriteras under de närmaste åren är att minska antalet överviktiga barn.
   – Vi ska träffa rektorer och chefer för att presentera undersökningen ”Liv & Hälsa Ung 2001”.
   Det är en enkätundersökning som landstinget genomför var tredje år bland ungdomar i Västmanland och som visar ungdomars vanor när det gäller droger, tobak, mat, aktiviteter, mobbning och mycket annat.

Surahammars kommun var tidigt ute och arbetade med demokratifrågor. För att få många människor engagerade och aktiva i samhällsfrågor skapades en organisation med bemäktigegrupper.
   Tanken var att invånarna skulle kunna påverka utvecklingen i kommunen utan att behöva tillhöra ett politiskt parti.
   – Det har gett en hel del erfarenhet, men kommunbemäktige för en något slumrande tillvaro just nu, säger Eva-Marie Nyqvist.

Text: Marita Gustavsson

 


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland