Radonmätningar
i alla Mimerbostäder

Radongas varken syns eller luktar. Men den går att mäta. Och det är vad som sker i tusentals lägenheter i Västerås under den närmaste tiden.
Det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås genomför just nu ett stort miljöprojekt i samarbete med Hyresgästföreningen. Det handlar om att mäta radonhalten i hyreslägenheter i hela kommunen.
   Den statliga radonutredningen föreslår insatser mot radon och att en miljökvalitetsnorm för radon i inomhus luft införs.
   Normen ska gälla i bostäder och i lokaler för skolor, förskolor och fritidshem. Det innebär att gränsvärdet 400 Bq/m3 (bequerell per kubikmeter luft) inte får överskridas.

Vill ligga steget före
Flerbostadshus ska ha mätts och åtgärdats senast den 31 december 2012, men Mimer genomför mätningarna redan nu. Genom att använda de framtida gränsvärdena vill man föregå förslaget till änd-ring. Samtidigt får hyresgästerna veta hur radonvärdena är i deras bostäder.
   – Mätningarna omfattar cirka 4 600 lägenheter, säger Jan Adolfsson, utvecklingschef vid Mimer.
   – Samtliga marklägenheter ska undersökas och dessutom mäts radonhalten i var femte lägenhet högre upp i husen.

Utbildning om radon
9 000 dosor ska placeras ut på speciella ställen i lägenheterna, två i varje. Under sommaren rekryterades hyresgäster för att hjälpa till att dela ut radondosor och informera grannarna i sina kvarter. Dessutom ska studenter från Högskolan i Eskilstuna delta i projektet och dela ut dosor.
  – Det är studenter som läser om miljö och på det här viset får fördjupade kunskaper om radon och samtidigt ett litet extrajobb, säger Jan Adolfsson.
   Det är viktigt att mätningarna och resultaten blir säkra. Därför måste de som placerar ut dosorna få utbildning. De ska också kunna svara på hyresgästernas frågor.
   Susanna Skogsberg, Hyresgästföreningens radonexpert, håller i utbildningen, som genomförs i samarbete med Hyresgästföreningen.
   Dosorna placeras ut från oktober månad och samlas in igen i februari och mars.
– På det här sättet får vi en totalkontroll av alla marklägenheter, säger Jan Adolfsson.

Oftast lätt att åtgärda
– Om några lägenheter har värden som överstiger gränsvärdena kommer vi att åtgärda det direkt.
   De flesta radonproblem är lätta att komma tillrätta med. Ofta handlar det om att förbättra ventilationen.
   – Det här är ett bra projekt som skapar engagemang hos våra hyresgäster. Samtidigt ger det kunskap som kan avdramatisera och minska rädslan för radon.

Text: Marita Gustavsson
Illustrationer: Susanna Geidemark

 


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland