Drömmen
om att frilansa som naturväsen
Nu
är det hög tid att fundera ut en vinterstrategi för
att hålla värmen. Så här i väntans
tider är det inga problem, men när adventsljusstakarna
har släckts och juleljusen brunnit ut, då sänker
sig
kylan och mörkret över Västmanland. Då om
inte förr gäller det att veta hur man ska överleva.
Djuren
i naturen har förstås många bra och fiffiga överlevnadsstrategier,
men hur gör de?
Nu har inte jag sådana där gåvor
som barnboksfiguren Plupp har, det lilla naturväsendet från
fjällvidderna, eller teskedsgumman från 1967 års
adventskalender.
Att
tala djurens språk
Till skillnad från dem kan jag inte tala djurens språk
fast jag väldigt gärna skulle vilja. Inte ens på
julafton fungerar det.
Katter låter som katter och hundar som
hundar
trots att det är julaftonsnatt. Visst kan man
tolka både den ena öronvickningen och den andra svansviftningen,
men om det stämmer är en annan sak.
Silverfisken i badrummet är inte kommunicerbar
på något sätt, men jag måste erkänna
att jag inte försökt någon julafton. Jag är
också lite osäker på om jag verkligen vill veta
hans eller hennes strategi för överlevnad.
För att få vettiga svar på
mina frågor om hur djur gör för att överleva
vintern, ringde jag till ekolog Åke Pehrson vid Grimsö
forskningsstation i Bergslagen.
Djuren i skogen, till exempel hare och
rådjur, låter sommarens höga ämnesomsättning
sjunka till en lägre nivå. Björnen går i
ide och andra djur byter till en varmare päls som skogsharen
gör. Det är mörkret som styr när pälsen
ska bytas och kylan som avgör hur fort det sker. Skogsharens
vinterpäls har ihåliga strån som fylls med varm
luft. Vissa djur lägger på sig en fettdepå för
att klara vintern, berättar han.
Skogsfåglarna äter så
mycket mat de kan under dagen för att skapa en liten fettreserv
till natten. Skogsharen kan inte använda den tekniken eftersom
den måste kunna hoppa på skaren för att undkomma
rovdjur. Blir haren för tung så sjunker den ner i snön
och blir ett lätt byte.
Mat
viktigare än temperatur
Åke Pehrson förklarar att kylan inte är avgörande
för överlevnaden, utan att det viktigaste är tillgången
på mat.
Korsnäbbarna får till exempel sina
ungar redan i februari när tillgången på frön
från kottar är som störst. Det är alltså
mat-tillgången som styr deras reproduktion och inte temperaturen.
Djuren fryser inte alls som vi gör.
Nakna människor börjar frysa redan vid en yttertemperatur
på plus 27 grader och vid plus 20 grader börjar vi
huttra för att hålla värmen. En grönlandshund
börjar frysa vid minus 30 grader. Fjällräven klarar
ännu mer kyla. Eftersom de byter päls och ställer
om ämnesomsättningen från sommar till vinter så
fryser de vid olika temperaturer beroende på årstiden,
berättar han och fortsätter.
En skogshare börjar till exempel
frysa vid plus fem på sommaren, men på vintern fryser
den vid minus tio grader. Kyla och minskad tillgång på
mat gör att vintern kan vara en hård tid för djuren,
det gäller verkligen att överleva dag för dag.
En
fettdepå mot kylan
Att se tillvaron från ett annat perspektiv kan verkligen
ge nya insikter. Vi har det väldigt bra som kan skynda mellan
uppvärmda hus och på ett enkelt och mycket behagligt
sätt bygga upp fettdepåerna under julen.
Men ändå
visst skulle man vilja
frilansa några timmar som ett litet naturväsen. Det
vore en drömsituation.
På tal om vinterstrategier; som litet
naturväsen skulle man få plats att kura skymning i
en snölykta och kunna värma sina frusna händer
på ett värmeljus. När trädgårdshararna
skuttar förbi kan man tjuvlyssna och äntligen få
veta vad de säger till varandra när de träffas
under äppelträdet.
Illustration:
Ingelöv Åstrand
|