De ger utsatta
kvinnor stöd

– Fler kvinnor i Europa dör av misshandel än av trafikolyckor eller tobak. Och familjevåldet ser inte ut att minska, snarare ser vi en ökning.
Det säger Anna Ivarsson, hälsoplanerare vid Folkhälsoenheten, Bergslagssjukhuset i Fagersta.
Mäns våld mot kvinnor är ett folkhälsoproblem som drabbar många. För att öka kunskapen och kunna möta de utsatta kvinnorna bättre ordnas utbildning.
   I Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg finns en samverkansgrupp med representanter från socialtjänsten, skolan, kyrkan, hälso- och sjukvården, polisen, folkhälsoenheten med flera. Alla som på något sätt kommer i kontakt med våld mot kvinnor.
   För att hitta gemensamma strategier och rutiner har samverkansgruppen ordnat utbildningsdagar för alla berörda i tre steg.

Viktigt med utbildning
Den första utbildningsdagen hölls i Skinnskatteberg i oktober. Där var perspektivet inriktat på kvinnan. De följande dagarna i Fagersta och Norberg ska belysa våldet mot kvinnor ur barnets och mannens perspektiv.
   – Vi måste bli bättre på att se mäns våld mot kvinnor, säger Anna Ivarsson. Och vi behöver öka vår kunskap om varandras roller.
   Anna Ivarsson ser våldet mot kvinnor som ett folkhälsoproblem. De utsatta kvinnorna blir fråntagna det mesta som utmärker ett gott liv. Levnadsvanorna begränsas och det påverkar hälsan på alla plan.

Det kan drabba vem som helst
Marja Antonsson från Kvinnojouren i Västerås berättade att kvinnor från alla samhällsgrupper och alla åldrar tar kontakt med Kvinnojouren. Svenskor såväl som kvinnor från andra länder. Förra året tog Kvinnojouren emot 1 000 samtal från hjälpsökande.
   – Vem som helst kan ha oturen att träffa en man som använder våld i sin relation, säger Marja Antonsson.
   Men det är ofta ett stort steg att ta kontakt med Kvinnojouren. Många kvinnor känner både skuld och rädsla.
   Det finns olika förklaringsmodeller om mäns våld mot kvinnor.
   – Vi har valt att se det som ett strukturellt problem, säger Marja Antonsson. Det handlar om maktförhållanden och inte om psykologi. 90 procent av allt våld begås av män.
   Kvinnojouren kan skydda kvinnan och hjälpa till med kontakter. De kan följa med som stödpersoner till sjukhus och rättegångar.
   Elin Hedén från Tjejjouren gav exempel på hur ett förhållande utvecklas där killen tar makten och kontrollen över tjejen. Tjejjouren i Västerås ordnar kurser och tjejkaféer. De är ofta ute i skolor och fritidsgårdar för att informera.
   – Tjejer ska inte gå vid första slaget utan redan när killen försöker inskränka på hennes sätt att leva eller klä sig, säger Elin Hedén.
   Kristina Engblom från polisen i Västmanland fanns också med vid utbildningsdagen. Polisen har tillsammans med åklagarmyndigheten startat en utbildning riktat till den egna personalen.
   – Minst hälften av länets 410 poliser har fått utbildning om mäns våld mot kvinnor, säger Kristina Engblom. Det handlar mycket om ett bra bemötande av offren och att säkra bevisningen.

Fler män får ta sitt straff
Nu blir fler män än tidigare frihetsberövade och ärendena går fortare hos polisen.
   Kristina Engblom vill gärna att polisen får ett utökat samarbete med Kvinnojouren och socialjouren.
   – Vi märker att de kvinnor som kommer med stöd från Kvinnojouren alltid fullföljer sin anmälan.

Text och foto: Marita Gustavsson

 


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland