Krönika
Lena Sommestad
Miljöminister, som kommer till Envisions i Västerås.

”Jag ser fram emot att vara en av tusen i Västerås”
I vår tid är det mesta möjligt. Mycket litet är givet. Att förverkliga visioner kräver mod och arbete. När vi fullt ut förverkligar idén om hållbar utveckling kan vi se frukterna av våra gemensamma insatser.
   Effektiv naturresursförvaltning i ödmjukhet inför livet. Satsning på människors inneboende förmåga i solidaritet med varandra. Ansvarsfull tillväxt för välfärd och trygghet. De tre elementen i hållbar utveckling är varandras förutsättningar. Genom kombinationen av ekologiska, sociala och ekonomiska hänsyn öppnas oerhörda möjligheter.

Omställningen är omfattande från en epok då människor och naturresurser i vårt land var förbrukningsvaror i industrialiseringen. Vi arbetar nu för att skapa ett grönt folkhem där all utveckling sker inom gränserna för ekosystemens bärkraft, där alla medborgare skall känna grundläggande trygghet och uppleva lika möjligheter.
   Naivitet befrämjar inte målet. Det finns alltför många företag som utnyttjar sina anställda och förgiftar miljön. Staten med dess myndigheter gör misstag som fördröjer framstegen. Vi har alla drag av bekvämlighet, som kan leda till att vi inte tar det ansvar som vi innerst inne vill ta. Ändå ser vi att Sverige är på rätt väg.
   Tillväxt orsakar inte längre ökad miljöförstöring. Åtgärderna för svaga och utsatta grupper förstärks. I en jämförelse mellan 181 länder fann världens största fristående miljöorganisation, IUCN, att Sverige hade kommit längst på vägen mot hållbar utveckling. Det är ett gott betyg åt det arbete som bedrivits av engagerade människor runtom i landet – inte minst efter Riokonferensen 1992 som tog fram handlingsprogrammet Agenda 21.

Nu, tio år senare, har FN hållit sin största konferens någonsin. Världstoppmötet om hållbar utveckling avslutades i Johannesburg i början av september med ett tydligt budskap: framtidens välfärd måste bygga på demokrati, solidaritet och globalt samarbete. De globala marknadskrafterna måste balanseras av starka politiska instrument. Om global specialisering och frihandel ska kunna generera den dynamik och det välstånd som vi önskar så måste vi också satsa på hälsa, utbildning, biologisk mångfald och en giftfri miljö. Slutsatsen från Johannesburg är att värna om samhällets dyrbaraste resurser: människor och miljö. Och dessa resurser kan bara värnas genom globalt samarbete.
   I Johannesburg enades världens regeringar om en handlingsplan som sätter hållbar utveckling som ett överordnat mål för FNs arbete. Det är ett viktigt politiskt framsteg. Arbetet för en hållbar ekonomisk, social och ekologisk utveckling ska nu drivas på alla nivåer i FN-systemet, på samma sätt som hållbarhetsarbetet här hemma i Sverige drivs överallt från kvarterslokaler till Regeringskansli och från näringspolitik till äldrevård.

Årets Envisions är unikt. Jag ser fram emot att vara en av de närmare 1000 personer från alla landsändar som samlas i Västerås för att ta ett samlat grepp om genomförandet av överenskommelserna från Johannesburg. Regeringen kommer att mycket noggrant överväga de idéer som växer ur mötet. Tillsammans kan vi förverkliga våra visioner.

 


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland