Viljan finns men det behövs mer näring

Det är kanske långt mellan Johannesburg och Arboga. Men Lena Mäenpää vill gärna vara med och omsätta besluten från FN-toppmötet på vardagen i Arboga. Hon tycker att det handlar om hur varsamt vi ska leva idag, för att inte förstöra livsvillkoren för våra barn och barnbarn.
Hon har sin arbetsplats mitt i småstadsidyllen, Lena Mäenpää som är Agenda 21-samordnare i Arboga. Golvplankorna i rummet är mycket breda och huset andas seklers historia.
   Vackra kyrkor och torg, kullerstensgator och gamla hus sätter sin prägel på Arboga. Men de frågor Lena Mäenpää arbetar med handlar om hur vi ska leva nu, så att även kommande generationer kan leva ett gott liv.

Ungdomarna har en viktig roll
   – Jag ser Agenda 21 som ett stort demokratiprojekt, säger Lena Mäenpää. Om vi arbetar aktivt för att många ska vara med och påverka samhällsutvecklingen, då kommer miljö- och folkhälsofrågor in naturligt. Just underifrånperspektivet är det viktiga med Agenda 21.
   Hon understryker hur viktigt det är att ungdomar engagerar sig. Att elevrådens roll på skolorna stärks och att ungdomar får uppleva att det de säger är viktigt. I Arboga har det också arrangerats ett särskilt ungdomsting och en demokratigrupp har bildats på Vasagymnasiet.
   – Om ungdomarna är med och påverkar, då tror jag att de vill fortsätta med det även senare i livet.
   Lena Mäenpää arbetar halva sin arbetstid med Agenda 21-frågor och resten som beredskapssamordnare. Hon är ute och pratar på skolor och vid olika möten. Men hon tror att det är sopsortering de flesta tänker på när de ser henne.

Ett arbete som varierar
Arbetet kan visserligen handla om såväl sopsortering som återvinning, men lika gärna om KRAV-märkt mat på skolorna. Eller om Gröna nyckeltal och folkhälsofrågor. Hon är ute i skolorna i kommunen och ser till att varje barn får en egen naturpärm i mellanstadiet.
   – Jag trivs verkligen med mitt jobb och känner mig privilegierad. Det är roligt att vara ute och träffa så många människor.
   Lena Mäenpää har läst talet som Göran Persson höll i Johannesburg. Hon tycker att det är bra.
   – Men om du frågar några på gatan här i Arboga hur Johannesburgskonferensen påverkar vår vardag, då skulle de flesta sva-ra att de inte har en aning. Att det inte påverkar oss. Frågan är vad som händer efter Johannesburg. Vi som arbetar lokalt behöver konkreta styrmedel för att Agenda 21-arbetet ska kunna förnyas och ges mer näring.
   Lena Mäenpää tycker att det finns ett stöd i kommunledningen och hos politikerna för att arbeta i en mer hållbar riktning. Att viljan finns, men att de ekonomiska prioriteringarna inte är lätta att göra. Hon tror att det är viktigt att få in ett helhetstänkande i det kommunala arbetet. Att alla beslut som fattas tar hänsyn till hur det påverkar miljön och folkhälsan.

Det händer mycket
Det vardagliga arbetet med Agenda 21 kan kännas både trögt och motigt ibland, det medger Lena Mäenpää. Ändå anser hon att det har hänt otroligt mycket under de tio år som gått sedan det stora världstoppmötet i Rio då Agenda 21 myntades.
   – Det händer mycket både i stort och smått. Många människor gör så mycket bra.
   – Men jag skulle önska tydligare mål och visioner från nationellt håll. Och att regeringen gick ut hårdare och informerade om besluten från Johannesburg. Fick vi dessutom bättre ekonomiska resurser skulle vi nå ett hållbart samhälle mycket snabbare.

Text och foto: Marita Gustavsson

 


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland