"Inget framsteg
för klimatarbetet"

Toppmötet i Johannesburg innebar knappast något framsteg i arbetet mot klimatförändringar. Det anser Bert Bolin, under många år ordförande för IPCC, FNs organ för övervakning av klimatförändringar.
Bert Bolin är mindre optimistisk idag än för några år sedan.
   – Det kommer att ta mycket längre tid än jag trodde att komma tillrätta med utsläppen av växthusgaser, säger han.

Det mest positiva under toppmötet var, i Bert Bolins ögon, att president Putin uttalade sitt stöd för att Ryssland ska ratificera (godkänna) Kyoto-protokollet om att begränsa utsläppen av växthusgaser.
   Om Ryssland skriver under har tillräckligt många i-länder, med tillräckligt stor andel av utsläppen, godkänt Kyoto-protokollet och det kan börja gälla. Fortfarande står dock USA, med 35 procent av världens utsläpp, utanför Kyoto-uppgörelsen.
   Bert Bolin har arbetat med klimatfrågan sedan 1980-talet och har sett hur förhandlingarna alltid ytterst kommit att präglas av nationers och politikers egenintresse. Därför överraskade det honom att det gick att nå så långt som Kyoto-överenskommelsen 1997. Men sedan dess har utvecklingen varit negativ, anser han.

I dag är eu den stora positiva kraften i klimatfrågan. Och det är helt nödvändigt att göra något globalt för att hejda klimatförändringen, menar Bert Bolin.
   – Vi vet att vi befinner oss mitt i en pågående klimatförändring. Och det är mycket troligt att mänskliga aktiviteter har stor påverkan.
De senaste hundra åren har mera skett än under tusen år dessförinnan, förklarar han.

– Att vi kan göra något globalt, tillsammans, är helt avgörande. Det börjar finnas en känsla av att detta är viktigt, men samtidigt görs väldigt lite.
   – Trögheten i klimatsystemet gör att det tar lång tid innan vi ser resultatet av åtgärder. Vi måste göra saker innan vi vet säkert. Och det är svårt, för de beslutande drabbas ju inte av effekterna av att inte ta några beslut, säger Bert Bolin.

Text och foto: Anders Jägeberg

 


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland