”Många åkte hem med nya tankar ”

– Dialogen mellan människor är ohyggligt viktig. När så många människor möts som i Johannesburg kan de finna nya angreppspunkter på sina problem och de åker hem med nya tankar. Därför är det positivt med sådana här möten.

Det säger Hans G Lundberg, professor i miljökommunikation vid Mälardalens högskola, som deltog i mötet i Johannesburg.
   Han var med dels i egenskap av ledamot i styrelsen för ett uppslagsverk om hållbarhet som UNESCO arbetar med, FNs organ för utbildning och forskning, dels för lansering av en svensk rapport – Stockholm +30. Den inrymmer tankar om vad som hänt sedan miljökonferensen i Stockholm 1972 och om vad som måste göras i framtiden. Bakom rapporten står flera miljöinstitut och Miljödepartementet.

I johannesburg följde Hans G Lundberg bland annat vattenfrågor, ett seminarium som Sveriges Exportråd höll om uthålliga städer och deltog i en konferens om vetenskap och uthållighet.
   – Det var oerhört spännande. Om man ser till resultaten av förhandlingarna på enskilda områden så kan det ge en känsla av frustration att man inte nådde bindande mål för exempelvis energi och fiske. Med tanke på att hälften av jordens befolkning får sitt protein från fisk, är det oerhört allvarligt att vi har en global överfiskning, säger han.
Andra områden där mötet, enligt Hans G Lundberg, borde kunnat komma längre är hanteringen av kemikalier och den biologiska mångfalden.
   Positivt var däremot åtagandet om ett globalt handlingsprogram för dricksvatten och sanitet. Liksom att Ryssland och Australien utfäste sig att godkänna Kyoto-protokollet om växthusgaser.

– Att minska fattigdomen i världen är också ett nytt mål, som inte kom upp i Rio för tio år sedan. Där finns skäl att vara mer optimistisk nu, säger Hans G Lundberg.

Text: Anders Jägeberg

 


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland