”Diplomatiskt idisslande”

 

 


Ett diplomatiskt idisslande. Det är ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen, Mikael Karlssons, omdöme om FNs världstoppmöte i Johannesburg. Han var med där och tycker inte att mötet var någon större succé.
Mikael Karlsson är besviken över toppmötet i Johannesburg. Han tycker att det mesta gick ut på att slå fast det som hände i Rio för tio år sedan.
    – Varken mötet eller resultatet blev vad det skulle kunna ha blivit, säger han.
   Han anser att det som ses som framsteg, exempelvis skrivningen av försiktighetsprincipen, till och med gavs en försvagad betydelse i Johannesburg.


– Visst är det värdefullt med möten av den här typen. Men när världens ledare samlas borde det komma ut så mycket mer. Jag tycker att det är märkligt att förhandlarna försöker få mötet att framstå som en succé och framgång.
   Trots allt ser Mikael Karlsson några ljuspunkter i det som kom ut av FN-toppmötet. En sådan är skrivningarna om företagens ansvar när det gäller miljön och även mänskliga rättigheter. Där kan Johannesburg ses som ett startskott för ett mer långsiktigt arbete.
   – Det är viktigt att vi får med oss företag som är progressiva miljömässigt. Och att det kom till beslut om handel och miljö som inte ger handelsreglerna företräde.
   På kemikalieområdet nåddes en överenskommelse om att kemikalier år 2020 ska hanteras på ett sätt som leder till att betydande skada på hälsa och miljö minimeras.
– Även om det är värdefullt att årtalet 2020 slås fast, är artikeln i sin helhet en besvikelse, säger Mikael Karlsson.
   – Den står faktiskt i strid mot den nya kemikaliepolitik som växer fram både i Sverige och EU idag.
   EU drev ett förslag om ett globalt mål på 15 procent förnybar energi till år 2010. Redan detta mål är närmast ett steg tillbaka eftersom världen redan idag har 14 procent förnybar energi.
   I slutänden föll dock alla konkreta mål bort. Det enda som återstår är en till intet förpliktigande formulering om att öka andelen förnybar energi, anser Svenska Naturskyddsföreningen.

– Jag tycker att det är viktigt att gå ut och säga att vi inte alls är nöjda med resultatet från Johannesburg. Nu måste vi gå vidare och hitta andra vägar. Vi kommer bland annat att bjuda in miljöprogressiva företag till diskussioner om hur globala regelverk och företagens miljöansvar kan se ut, säger Mikael Karlsson.

Text: Marita Gustavsson
Foto: SNF

 


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland