Hur farlig är
radongas egentligen?

Radon är en radioaktiv gas som bildas när radioaktiva ämnen i berggrund och stenbaserade jordarter sönderfaller. Radon finns överallt men vi kan inte uppfatta gasen med våra sinnen. Den är färg- och luktfri. Det behövs särskilda instrument för att mäta radon och radondöttrar.
   Radondöttrar är metalljoner som fastnar på till exempel damm eller partiklar som bildas vid tobaksrökning. När vi andas följer de med inandningsluften till luftvägar och lungor. Det är alfastrålarna, som avges då radondöttrarna sönderfaller, som kan skada lungvävnaderna.
   Den vanligaste källan till förhöjda radongashalter inomhus är markradon.
Ibland kan också radongasen komma från byggnadsmaterialet. Marklägenheter är särskilt utsatta, det kan exempelvis fin-nas sprickor i betongbjälklagret.
   Berggrunden i Skandinavien är mer radioaktiv än i många andra länder. Radon i bostaden kan komma från marken, byggmaterialet och vattnet.
I kommunala vattenledningsnät är radonhalten ofta låg. I vatten från bergborrade brunnar eller från sprickor i berget kan förhöjda värden förekomma.
   När man talar om radon och risken för lungcancer används begreppet livstidsrisk. Ju längre tid som tillbringas i ett hus med höga radonhalter desto större risk.
   Rökare som bor i radonhus löper större risk att få lungcancer. Även de som utsätts för passiv rökning löper större risk att drabbas.
   Statens Strålskyddsinstitut bedömer att omkring 500 lungcancerfall per år orsakas av radon i bostäder.


Källa: www.hyresgastforeningen.se

Text: Marita Gustavsson
Illustrationer: Susanna Geidemark

 


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland