Fagersta efterlyser samarbete

Henry Stegmayr efterlyser träffar för Agenda 21-ansvariga. Där skulle bra idéer kunna spridas till fler och viss verksamhet skulle kunna samordnas.
Henry Stegmayr, chef vid Miljö- och stadsbyggnadskontoret i Fagersta, skulle gärna se ett ökat stöd för Agenda 21-arbetet även från nationellt och regionalt håll. Till exempel någon form av regional kontaktperson som de ansvariga kunde bolla frågorna med.
   – Gröna Draken skulle också kunna användas bättre, för att föra ut gemensamma projekt och få större genomslag, föreslår han.

Just nu finns ingen Agenda 21-samordnare i Fagersta. Lennart Hagman, som hade Agenda 21-frågorna på sitt bord tidigare, har fått andra arbetsuppgifter inom kommunen.
   – Det lutar åt att vår ekolog får ta över rollen som Agenda 21-samordnare, säger Henry Stegmayr.
   Han skulle önska att det fanns större intresse för Agenda 21-arbetet i kommunen. Och att det satsades mer på dessa frågor.

– Agenda 21 handlar ju om så mycket mer än miljö. Men det är lätt att de här frågorna hamnar hos oss vid Miljö- och stadsbyggnadskontoret, säger han.
   – Det finns mycket som vi kan förbättra, folkhälsofrågor skulle exempelvis kunna samordnas bättre.
I Fagersta kom Agenda 21-arbetet igång 1996 då en samordnare anställdes på halvtid.
   Genom åren har arbetet bedrivits inom olika områden. Det har varit miljöutbildning, information till allmänheten, lokal Agenda 21-plan samt information till näringsliv, organisationer och föreningar. Bevarande av biologisk mångfald har också varit en viktig fråga.
   
– Just nu arbetar vi med att utöka källsorteringen av avfall vid kommunens fastigheter och skolor, säger Henry Stegmayr.
   – Vi har också varit i kontakt med Borlänge som arbetar bra med Agenda 21-frågorna. Bland annat tittar vi på hur de arbetar i bostadsområdena för att engagera de boende med odlingar och annat för att påverka sin närmiljö.

Text: Marita Gustavsson
Illustration: Hasse Cedergran

 


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland