Hon vill skapa mötesplatser för samtal kring väsentliga frågor. Hon vill att människor ska få ökade möjligheter att påverka samhället och ser dialog och reflektion som ett sätt. Maria Ekman är en av Sveriges första filosofiska praktiker.
Filosofi betyder sökande efter vishet. Det handlar om att undersöka viktiga livsfrågor som människor alltid har funderat över. En filosofisk praktiker vill föra ut filosofin i samhället genom bland annat enskilda samtal med människor, etisk rådgivning och filosofiska kaféer.
   Maria Ekman leder filosofiska kaféer i Västerås, både i Ordfronts och i ABF:s regi. Det är samtal i grupp där deltagarna gemensamt bestämmer en frågeställning – till exempel: Vad är rättvisa? Vad är kärlek? eller Vad är ett meningsfullt liv? – som de under ett par timmar undersöker.
   Marias roll är att som utbildad filosof kunna ställa frågor, skapa struktur i samtalet, se det filosofiska i det som sägs och sätta in en konkret erfarenhet i ett större sammanhang.
   – Jag avstår från att formulera några egna sanningar, till skillnad från antikens filosofer som mer fungerade som orakel. Jag vill hjälpa människor att formulera sina egna tankar och komma fram till egna svar, säger Maria Ekman.
   Kaféformen används för att det ska vara enkelt och okomplicerat, människor samlas ju för att fika och samtala till vardags.

Måste kunna ompröva åsikter
De som deltar i ett filosofiskt kafé behöver inte ha några filosofiska förkunskaper.
   Men det finns regler som de måste hålla sig till, som att lyssna uppmärksamt på vad de andra säger, vara beredda att ompröva sina åsikter och absolut inte hänvisa till andras – auktoriteters – tankegångar.
   – Särskilt i akademiska sammanhang är det vanligt att man hänvisar till vad auktoriteter har tänkt eller sagt. På det sättet går det att föra ett långt samtal utan att uttrycka en enda egen åsikt, men det fungerar distanserande. Och om man har ett filosofiskt kafé där ingen uttrycker några personliga tankar har man missat målet, säger Maria Ekman.

Insikt genom frågor
Filosofiska kaféer startades i Paris på 1980-talet av den franske filosofen Marc Sateau. Hans förebild var en annan filosof, Sokrates, som levde i Grekland under antiken och som hjälpte människor till ny insikt och kunskap genom att ställa frågor som fick dem att tänka till.
   – Jag tror på samtal som ett sätt att stärka demokratin. Det är viktigt att skapa mötesplatser där människor får chans att formulera och uttrycka sina erfarenheter och tankar. Då får de lättare att formulera sig i vardagen, på arbetsplatsen, och kan lättare stå på sig, säger Maria Ekman.
   Den som delar sina tankar med andra kan inse att det finns flera infallsvinklar.
   – Det är demokratiskt att komma fram till saker i samförstånd med andra snarare än att till exempel använda våld.

Antiauktoritärt och öppet
Sedan tonåren har Maria Ekman varit intresserad av filosofi.
   – Filosofin ställer väldigt intressanta frågor, och jag har alltid tyckt om att reflektera över till exempel existentiella frågor. Jag är intresserad av alla typer av filosofi, även politisk och religiös. Filosofi är antiauktoritärt och öppet. Det är klart att jag har egna värderingar, men det är viktigt att vara öppen för olika uppfattningar.

Ny högskolekurs
I sju år har hon arbetat som gymnasielärare i religion och filosofi. De senaste två åren har hon, som en av två svenskar, gått en distansutbildning i Norge för att bli behörig praktiker. För att antas till den måste man ha en gedigen grundutbildning i teoretisk och praktisk filosofi. Hon hoppas att det så småningom ska gå att starta en liknande utbildning i Sverige.
   Maria Ekman håller också i en alldeles färsk fempoängskurs, Den filosofiska rådgivningens teoretiska principer, som började i höstas på Högskolan i Skövde.


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland