Att känna igen sig själv i andra

Magnus Aronson vill visa hur lika vi människor är oavsett om vi bor i den rika delen av världen eller den fattiga. Visst finns det krig och katastrofer i Afrika, men de flesta människor lever ett vardagsliv som liknar det vi lever.

NÄR MAGNUS ARONSSON besökte Mocambique i Afrika för första gången 1986 var det framförallt olikheterna som han lade märke till. Och det var olikheterna han fotograferade.
   – Som fotograf i en ny kultur är det lätt att ta bilder på det som är annorlunda och olika. Jag tog mina bilder på avstånd och kom egentligen inte tillräckligt nära människorna.
   Magnus Aronson är frilansfotograf från Kungsör och fotograferar helst vanliga människor i vardagssituationer. Han har arbetat mycket för Västerås stift och det var genom kyrkan han kom till Mocambique första gången. Senare har han besökt landet ytterligare tre gånger.
   – När jag var där 1996 gick jag ut tidigt en morgon utan kamera. Jag gick runt i byn där jag bodde och upptäckte att människornas vardag inte var så olik min egen. Barnen skulle ha frukost och komma i tid till skolan. De vuxna gav sig iväg till jobbet.

MEN DET VAR FORTFARANDE olikheterna han fotograferade, även om han klev lite närmare sina motiv.
   – En kväll hemma i mörkrummet kom så bilden från skolan i Maciene fram. Jag kände igen bilden på något sätt och kom underfund med att det var barnen i Medåkers skola som jag tänkte på. När jag sedan tog en bild av de svenska barnen såg jag likheten väldigt tydligt.
   Magnus Aronson återvände till Mocambique 1999 för att ta bilder till en utställning för Västerås stift. Den här gången tog han bilder av människor på nära håll. När han kom hem fotograferade han människor i byn Medåker utanför Arboga.
   Bilderna från Maciene och Medåker är lika varandra i kompositionen. Alla personer på bilderna är namngivna, det är viktigt för Magnus Aronson som betonar att människorna representerar sig själva och inte sitt land.

– BILDERNA I UTSTÄLLNINGEN är enkla men den fick ett överraskande positivt mottagande. Jag tror att vi har ett behov av att känna igen oss. Om du tittar en människa i ögonen ser du hur lika vi är oavsett var vi bor. Alla har vi samma behov och samma längtan efter kärlek och närhet.
   Med bilderna vill Magnus Aronson fokusera på likhet och inte på skillnad. Han ser dem som ett komplement till alla de katastrofbilder som finns från Afrika. Krig, svält och sjukdomar är en verklighet i Afrika, men för de flesta människor i Afrika såväl som i Europa är vardagen fylld av glädjeämnen och bekymmer som liknar varandra.
   – Framförallt handlar det om vilken människosyn vi har, säger Magnus Aronson.

Text: Marita Gustavsson Foto: Magnus Aronson


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland