För Linda Rahmqvist hänger ekonomi och hushållning av naturresurser ihop. Hon har gått ekologisk ekonomiprogrammet på Mälardalens högskola och arbetar nu som miljösamordnare på Länsförsäkringar Bergslagen.
En ekologisk ekonom försöker ha ett helhetsperspektiv. Det är inte bara kronor och ören som ska styra, utan även hur ett beslut eller en investering påverkar miljön.
   – Det är viktigt att lyfta blicken och se saker i ett större perspektiv, i ett samhällsperspektiv, för det är genom människors beteende som miljöproblem har uppkommit, säger Linda Rahmqvist.

Vill minska sin miljöpåverkan
Sedan ett år tillbaka arbetar hon som miljösamordnare på Länsförsäkringar Bergslagens kontor i Västerås.
   Just nu upptar företagets införande av miljöledningssystemet ISO14001 en stor del av hennes tid. Där handlar det också om att se saker ur flera synvinklar.
   – Vi måste dels tänka på kundperspektivet – att vi ska sälja mer – dels hur vi ska minska vår miljöpåverkan, säger Linda Rahmqvist.
De mål som företaget har satt upp för att belasta miljön mindre rör bland annat:
l Skadereglering: Länsförsäkringar kan till exempel rekommendera en kund, som har en våtrumsskada i sitt badrum, att vända sig till hantverkare som använder miljövänliga material.
l El- och pappersförbrukning: Köpa miljömärkt el och skriva ut dubbelsidigt på skrivaren.
l Tjänsteresor: I möjligaste mån åka flera personer i en bil. På den interna webben skriver man upp var och när man ska åka.
   – Tanken är att allt vi gör som har koppling till miljön ska in i ISO14001. Det är ett verktyg – inget självändamål. Det gäller att hela tiden försöka höja våra miljömål, säger Linda Rahmqvist.

En viktig yrkesgrupp
På gymnasiet upptäckte Linda Rahmqvist att hon tyckte att det här med miljö var roligt. Hon skrev sitt specialarbete om rening av avloppsvatten, och när hon sedan skulle söka till högskolan föll valet på ekologisk ekonomiprogrammet.
   – Det lät kul med en utbildning som har hållbar utveckling och Agenda 21 som bas. Den är dessutom tvärvetenskaplig – vi läste ekonomi, ekologi och samhällsplanering – och fokuserar inte bara på ett område, säger hon.

Är ekologiska ekonomer en viktig yrkesgrupp?
– Ja, alla som arbetar med miljö är viktiga. Sedan tror jag att vi passar bra in på ett företag, eftersom vi även har det företagsekonomiska tänkandet.

Ett alternativt sätt att tänka
Sedan 1995 har det funnits en utbildning i ekologisk ekonomi vid Mälardalens högskola.
Studenterna läser tre eller fyra år, alltså 120 eller 160 poäng.
Grunden är att de ska lära sig förstå sambanden mellan miljöproblem, ekonomi och samhällsutveckling. Det innebär ett alternativt tankesätt om såväl människa, natur, etik som vetenskap – där utgångspunkten är hållbar utveckling.
De som har gått ekologisk ekonomiprogrammet har fått arbete som bland annat: miljökonsulter, projektledare, miljö- och kvalitetssamordnare, ekonomer, Agenda 21-samordnare och miljörevisorer.

Läs mer om utbildningen på:
www.eki.mdh.se/ekologiskekonomi
Eller kontakta programvärden i ekologisk ekonomi, telefon: 021-10 15 49, e-post: programvard.ekolek@mdh.se

Text: Anna Björkman Randberg Foto: Kim Lill


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland