Maten som serveras i skolor och förskolor i Västerås tillagas ibland hundratals mil härifrån. Kycklingrätter från Tyskland och färsbiffar från Danmark. Men exakt varifrån de grisar, kor och kycklingar som hamnar på tallrikarna i Västerås egentligen kommer är inte lätt att veta.
Bara svenskt kött serveras i Tillberga

Maria Andersson Wallin är mamma till tre barn och jobbar vid förskolan i Tortuna. Personalen där har funderat över varför det är så mycket allergier bland barnen. Maria Andersson Wallin ringde till Catillus, det företag som levererar maten till skolor och förskolor i Västerås. Hon ville veta vilka tillsatser som finns i maten. Samtidigt passade hon på att fråga varifrån köttet kommer som barnen serveras.
   – Jag fick veta att upp till 30 procent av köttet är importerat, säger Maria Andersson Wallin. Mycket är tillverkat i utlandet, och då finns det ingen upplysningsplikt om vilket land köttet kommer ifrån.

Kyckling från Tyskland
Maria Andersson Wallin är upprörd när hon berättar att färsrätter som barnen äter kommer från Danmark och att kycklingen tillagas i Tyskland.
   – Vi köper inte kyckling från Tyskland eftersom det finns så mycket salmonella där, men färdiglagade kycklingrätter till barnen går tydligen bra.
   – Jag vill inte att barnen ska äta kött från länder som hanterar sina djur illa. Där finns sjukdomar som vi inte vill ha och ur miljösynpunkt kan man ifrågasätta långa transporter. Vi vuxna kan välja bort sådan mat, men det kan inte barnen.
   När hon hörde att alla elever i Västerås skulle få ekologisk mjölk blev hon upprörd. Inte för att det är dåligt med ekologisk mjölk.
   – Men det måste vara viktigare att barnen får äta närproducerad mat.
   Maria Andersson Wallin tog upp frågan om det långväga köttet på ett föräldramöte i Tortunaskolan.
   – Det blev ett väldigt gehör och många var upprörda, säger hon.

Rektorn vill ha närproducerat
Morgan Bjurling är rektor i Tillberga och var med på föräldramötet där frågan kom upp. Han kände oron som fanns hos för- äldrarna och lovade att undersöka möjligheterna att istället beställa närproducerat kött.
   – I den här frågan har föräldrar och skolledning jobbat hand i hand, säger Morgan Bjurling. Det har varit ett bra samarbete. Ingen av oss vill bidra till att utsläpp och miljöförstöring ökar.
   Morgan Bjurling har gjort ett avtal med Catillus. När det är kött på matsedeln ska det som serveras inom hans rektorsområde vara närproducerat.
   – Det kostar lite mer för oss, men vi bedömer att det är viktigt med närproducerad mat till barnen. Det är ingen garanti för bättre kvalitet, men det känns säkrare med de djurskyddslagar och kontroller som livsmedelsverket gör i Sverige.

Text: Marita Gustavsson Foto: Kjell Gustavsson


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland