EU-kritikern som bytte fot
Först var Marit Paulsen stenhård EU-motståndare. Sen ändrade hon sig, blev en av de främsta förespråkarna och hamnade som svensk representant i EU-parlamentet.

För en tid sedan besökte Marit Paulsen Västmanland. För Gröna Draken berättade hon då om sin första tid i Bryssel. Det första halvåret som folkpartistisk EU-parlamentariker var väldigt frustrerande, berättar Marit Paulsen. Hon tycker om att se resultat snabbt, vilket inte är möjligt inom en så stor organisation som EU.
   Den senaste tiden har hon dock upplevt beslutsprocessen som positiv. Den representativa demokratin, som kräver att alla ska vara med och fatta beslut, lugnar ner tempot i beslutsprocessen.
   – Det betyder att det finns tid för eftertanke, samtal och möjlighet att skapa samförstånd.

   Marit Paulsen tar frågan om tobaksrökningens skadeverkningar som exempel på att beslutsprocessen inte alltid behöver ta lång tid.
   Flertalet EU-länder verkar vara överens om att rökning är ett stort och kostsamt folkhälsoproblem. Hon tror att de direktiv som nu skrivs kommer att accepteras av EU-länderna redan inom ett halvår.
   Själv arbetar Marit Paulsen bland annat med det som på EU-språk kallas ”integrerad produktionsplanering”.
   – Dokumenterar man en förpacknings hela produktions- och förbrukningskedja, kan man se förpackningens totala miljöpåverkan. Det är viktigt att veta detta för att kunna jämföra olika produkters miljöfarlighet och för att kunna välja den minst miljöfarliga.

Vilka frågor är viktigast för dig?
– Djurrättsfrågor har hög prioritet. Jag vill förhindra djurtransporter som skapar onödigt lidande. Lagstiftningen inom detta område är bra, men efterlevs inte av alla. Italien och Irland är två länder som inte följer de lagar som omfattar djurtransporter. De riskerar nu att ställas inför EU-domstolen och kan eventuellt få betala böter.

– De svar man kan få om man kritiserar dessa transporter är att djuren ändå snart ska dö, så det spelar ingen roll hur de behandlas. Andra kommentarer är att vi i Sverige kämpar mer för bra gristransporter än för god vård åt våra gamla.
   – När det gäller djurrättsfrågor ska det finnas EU-kontrollanter som har rätt att granska landets tillsynsmyndighet. Ett visst mått av överstatlighet är bra i det här fallet. Jag arbetar också för att få stopp på den form av gödkalvskött där kalven innan den slaktats enbart fått mjölk under lång tid. Kalven får blodbrist och blir sjuk.

Vad är vi i Sverige bra och dåliga på?
– Vi har ett mycket bra kontrollsystem när det gäller livsmedel, från producent till konsument. Sverige ligger också långt före andra länder när det gäller att använda så få farliga kemikalier som möjligt. De som hanterar kemikalier i Sverige ska följa den så kallade ”utbytesprincipen”. Om det finns en likvärdig kemikalie som är mindre farlig, måste man byta till den. När det gäller till exempel sopeldning är vi däremot inte så långt framme.

Om du får välja en lag som gick igenom i EU-parlamentet i morgon, vad skulle det vara? Marit Paulsen säger snabbt ”stopp på de vidriga djurtransporterna”, men hon tystnar, tittar ner på sina händer ett par sekunder innan hon fortsätter.
   – Nej, jag måste ta något annat. Ett direkt stopp för barnhandeln från Rumänien. Vi får nya rapporter hela tiden om försäljning av barn till adoption, transplantation och till sexindustrin. Vi vet att barn säljs som sexslavar och att de i vissa fall dödas, och att deras organ säljs till donationsverksamhet. Det går inte att förstå detta, det går inte att förstå en sådan ondska, det är omöjligt.

Text: Lena Bergquist Fröjdö Foto: Kim Lill


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland