EU och hållbar utveckling

Vid årsskiftet tar Sverige över ordförandeskapet i EU. Är det bra eller dåligt för miljön och arbetet för hållbar utveckling? Gröna Draken har frågat Mats Engström, politisk sakkunnig hos utrikesminister Anna Lindh. Mats Engström jobbar med Europafrågor och EUs utvidgning. Han har en bakgrund i miljödepartementet och var svensk ”miljöattaché” i Bryssel i början av 1990-talet, innan Sverige blev medlem i EU.


Är medlemskapet i EU bra eller dåligt för Sveriges utveckling mot ett hållbart samhälle?
– Jag tror det är nödvändigt. Föroreningar går över nationsgränserna och ekonomierna är idag så internationaliserade att det är väldigt svårt att skapa hållbar utveckling i ett enskilt land. Och ser man på miljödelen av hållbar utveckling så har vi faktiskt fått med oss alla EU-länder på till exempel krav att minska försurningen. Den frågan var ”död” innan Sverige och Finland blev medlemmar.

Kan ett enskilt land gå före EU i till exempel miljöfrågor?
– Sverige går före EU på kemikalieområdet, vi har strängare regler för till exempel trikloretylen. Men det måste finnas sakliga skäl, det får inte handla om att utestänga andra från marknaden och det måste vara det bästa sättet att lösa problemet. Det finns svårigheter, men visst, det går att gå före.

Hur mycket betyder ordförandeskapet för Sveriges möjlighet att påverka EUs politik?
– Jag tror att det går att styra en hel del. Kanske mest före ordförandeskapet: vi har till exempel fått upp miljöfrågorna på agendan för toppmötena.
   – Väldigt viktigt för hållbar utveckling är också EUs utvidgning österut. Bland andra Polen och de baltiska länderna står på tur att bli medlemmar. Där har många utsläpp från gamla industrier försvunnit, men det finns oroande tecken på att fattigdomen växer och att transporterna ökar. Det är ojämnt hur dessa länder prioriterar miljöfrågor. Jag tror att den frågan har stor betydelse för hållbar utveckling i Europa.

Är något klart om EUs strategi för hållbar utveckling?
– Nej, den kommer först i vår. Men vi tror att den kommer att handla om alla delar av hållbar utveckling, både miljö, ekonomi och sociala frågor. Antagligen kommer några områden, till exempel klimat och kemikalier, att lyftas fram. Vi hoppas också att där finns uppsatta mål och indikatorer att mäta utvecklingen med.
   – När det gäller hållbar utveckling globalt så tycker jag att EU varit mer drivande än både USA och Japan.

Många anser att EU är en klubb för rika länder som stänger ute u-länder med tullmurar och höga miljökrav?
– Det ligger mycket i den kritiken. Samtidigt är EU världens största bidragsgivare, och kanske mer positiv i dessa frågor än till exempel USA. Många u-länder är miss- tänksamma mot hårda miljökrav på produkter – de ses som ett handelshinder. Men EU har förklarat sig villig att hjälpa dem med bistånd för att klara kraven.
   – Men visst finns det ett motstånd inom EU, framför allt från länder som vill skydda sitt eget jordbruk.

Text och foto: Anders Jägeberg


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland