Djur i bur ger billigare ägg

Även äggbranschen har svårt att hävda sig gentemot utländska konkurrenter. Sedan ett årtionde lever svenska producenter med ett principiellt förbud mot burar.

Gamla burar till Finland
Men ingen vet vad som ska komma i stället. Därför tvingas många satsa på system som man inte vet om de kommer att bli godkända. Gamla, förbjudna burar skrotas. Många av dem säljs till Finland där de är tillåtna och används för att producera ägg – som sedan exporteras till Sverige och säljs till priser som svenska äggproducenter inte kan matcha.
   – Vi slår ut delar av svensk äggproduktion och ersätter den med ägg från system som vi tycker är betydligt sämre, säger Gunnela Ståhle på LRF.

Ägg en hälsofara?
Det handlar inte bara om hönsens miljö utan också om konsumenternas hälsa. På många håll i Europa räknas ägg nästan som en hälsofara genom risken för salmonella. Svensk äggproduktions främsta konkurrensmedel är salmonellafrihet.

Höga påslag i affären
Nu protesterar Sveriges konsumentråd mot handelns stora marginaler på ägg: ett kilo ägg som bonden får 7 kronor för kostar 23-40 kronor för konsumenten.
   – Om konsumenterna i Sverige även i framtiden ska kunna äta säkra svenska ägg krävs att handeln är villig att ge producenterna bättre betalt, säger Lars Jonsson på Sveriges Konsumentråd.


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland