Inte bara raka eller krokiga bananer i EU
Tre elever från Västerås Folkhögskola reste till Bryssel för att ta reda på om deras ”fördomar” om EU stämde. Nu vet de att ledamöterna i EU-parlamentet inte bara tar beslut om raka eller krokiga bananer.

Det började med att Annika Björk satte ut en annons i skolans veckoblad om att hon ville ha reskamrater till Bryssel för att besöka EU-parlamentet.
   – Tuulikki Bäckström och Stefan Jonsson, som också är politiskt intresserade, kontaktade mig och ville följa med. Vi sökte pengar i flera fonder. Trots att det inte fanns speciellt många fonder som erbjöd just vuxenstuderande bidrag, fick vi ihop pengar till resan. Vi betalade bara sextio kronor var ur egen kassa. Till och med lärarna på skolan blev förvånade över vårt engagemang, berättar Annika.

Röstade nej
Stefan hade gått en studiecirkel om EU och ville uppleva det han läst om på riktigt.
   Han röstade nej i folkomröstningen om medlemskap i EU, men har ändrat sin uppfattning efter besöket i Bryssel. Stefan tycker de blev väl omhändertagna.
   – Jag var skeptisk till EU innan jag såg hur det gick till i verkligheten. Jag uppfattade det som om de beslutade i frågor som inte gällde mig. Nu vet jag att de arbetar med svåra och viktiga frågor som till exempel ”de mänskliga rättigheterna”. Även om det inte går att lösa problemen på en gång så skapar diskussionerna i EU-parlamentet ett tryck på de deltagande länderna, vilket är positivt bara det.

Samtal med Maj-Britt Theorin
Annika, Tuulikki och Stefan samtalade bland annat med Maj-Britt Theorin, socialdemokratisk EU-parlamentariker, vilket Tuulikki uppskattade väldigt mycket.
   – Hon tog sig verkligen tid med oss trots att hon är mycket upptagen. Hon arbetar med frågor som har med jämställdhet och kvinnornas rättigheter i de olika europeiska länderna.
   – Bland annat berättade hon om kvinnor som kidnappas från de Baltiska staterna, för att tvingas till prostitution. Den där känslan jag hade innan, att EU-parlamentarikerna satt i plenisalen och bara dunkade igenom beslut om krokiga bananer och trottoarkantens höjd över gatan, försvann på en gång, berättar Tuulikki.
   Annika menar att arbetet inom EU visar att det demokratiska systemet verkligen fungerar. Politisk tillhörighet verkar inte vara viktigt, utan deltagarna försöker gemensamt lösa viktiga frågor. Hon tycker att hela EU-parlamentet gav en demokratisk och öppen känsla. Vill man sitta och lyssna i plenisalen kan man bara trycka på en speciell knapp och få en svensk översättning av det som sägs.

Guidad tur på eget språk
Alla grupper som besöker EU-parlamentet får en guidad tur på sitt eget språk.
   – När guiden berättade för oss om kostnaderna för att flytta de 2 000 EU-delegaterna och deras kontorsmaterial varje månad mellan Bryssel och Strasbourg, tyckte vi att det verkade vara ett förskräckligt slöseri med pengar. Guiden svarade att krig också kostar pengar och att det är bättre att frakta människor än krigsmateriel. De orden kommer jag aldrig att glömma, berättar Annika.

Annika, Tuulikki och Stefans reseberättelse kommer snart att finnas på skolans hemsida, så att alla som är intresserade kan läsa den. Adressen dit är: www.vasteras.fhsk.se

Text: Lena Bergquist Fröjdö Foto: Kim Lill


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland