Medvind för vindkraften

Den 1 november får vanliga konsumenter större chans att välja elleverantör. Då slopas nämligen kravet på en extra tim-mätare för ungefär 2 500 kr. Det är ett gyllene tillfälle att påverka energi- producenterna genom att efterfråga miljömärkt el, alltså el från förnyelsebar källa.



Vindkraft är populärare än någonsin i Sverige. Mängder av utbyggnadsplaner finns runt om i landet.

Naturskyddsföreningen har klassat el från befintliga vattenkraftverk (byggda före 1995), vindkraftverk och solceller som Bra Miljöval.

Idag tillhandahåller de flesta stora elbolag miljömärkt el. Men hittills har det mest varit företag som efterfrågat den. Orsaken är naturligtvis det krav som funnits på att installera en timmätare för att få byta elbolag.

Nu slåss elbolagen om kunderna och bjuder över varand- ra för långsiktiga kontrakt. Naturskyddsföreningen har etablerat ett samarbete med websajten Spara pengar (www.sparapengar.com) för att var och en enkelt ska kunna hitta den billigaste leverantören av miljömärkt el.

Mindre säkring har lägre grundavgift
I samband med val av elbolag kan det vara läge att fundera över att gå ned i säkringsstorlek. Det kanske inte behövs så stor effekt som du betalar för? Mindre säkring kostar mindre.

När du jämför priserna hos olika bolag, tänk på att energi- priset består av flera olika delar. Det bolagen konkurrerar med är den rörliga avgiften, priset per kilowattimme. Sedan tillkommer en årlig abonnemangsavgift som är olika stor beroende på säkring och typ av taxa. Därtill kommer en nätavgift/överföringsavgift, energiskatt och moms.

Den som vill påverka utvecklingen i energi-Sverige kan särskilt efterfråga vindkraftsel. Just nu finns mängder av utbyggnadsplaner för vindkraftverk över hela landet. Bland annat har lokala ekonomiska föreningar och bolag bildats just för att bygga vindkraftverk och flera av dem har ansökningar om nya verk inne hos myndigheter. Men det är trögt att få fram klartecken för byggande. Om många konsumenter frågar efter vindkraftsel kan det gå fortare.

Man kan till exempel bli medlem i Falkenbergs Vindkraft Ekonomisk förening och få billigare ström samtidigt som man bidrar till en bättre miljö.

Det går till så att man köper andelar i föreningen. En andel kostar 4 000 kr och berättigar till 1 000 kWh per år, men man kan köpa så många andelar som motsvarar ens behov av el. Ett normalhushåll utan eluppvärmning förbrukar till exempel cirka 5 000 kWh per år, vilket motsvarar fem andelar eller en insats på 20 000 kr.

Lägre pris till andelsägarna
Elen säljs till andelsägarna för 18 öre plus moms, alltså 22,5 öre per kWh. Det är betydligt mindre än genomsnittspriset för el i Sverige. (Nätavgift tillkommer.)

– I de 18 örena ryms drift och service, administration, arrende till markägare och avskrivning av verken. Efter 20 år ska det finnas pengar i kassan att bygga ett nytt vindkraftverk, säger Roger Mårtensson på Falkenbergs Energi som sköter administrationen åt föreningen.

Vill man gå ur så får man tillbaka insatsen. I praktiken så lånar man alltså ut pengar mot rätten att köpa en viss mängd el. Falkenbergs Vindkraft har idag två vindkraftverk med 1 200 andelsägare. De flesta av dem är privatpersoner över hela landet.

Lokal förankring
Det finns flera liknande föreningar och samfälligheter på västkusten. En av dem är Öckerö Vind. Där har man bestämt att enbart boende i Öckerö kommun får äga andelar.

– Jag tycker den lokala förankringen är viktig. Varför ska de som bor i Norrland tvingas bygga ut sina älvar för att vi ska få el? säger Bodil Johansson i Öckerö Vind.

Fördelningen av kostnader och intäkter är lite annorlunda inom Öckerö Vind. Men även här är det ekonomiskt fördelaktigt att vara medlem.

– Man gör inget jätteklipp, men det är klart lönsamt. Och en rolig sak med vindkraft är att den engagerar både miljömänniskor, tekniker och numera också ekonomer. Det är rätt ovanligt, säger Bodil Johansson.

Text: Anders Jägeberg Foto: Kjell Gustavsson

 



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland