I huvudet på en demokratiminister
Britta Lejon är regeringens och landets första demokratiminister. Som sådan har hon i uppdrag att öka människors delaktighet och inflytande i vårt demokratiska styrelseskick.

 

– Politiker måste se och uppmuntra människors engagemang, inte slå ifrån sig det, säger demokratiminister Britta Lejon.

I Agenda 21 talas om att ta tillvara "underifrån-perspektivet". Hur kan man engagera de "vanliga människorna" i en demokratisk process med Agenda 21?

– Den frågan finns det redan en hel del svar på ute i kommunerna. Många av dem arbetar på olika sätt med att involvera människor som redan är aktiva i olika miljösammanhang. Exempelvis att fånga upp ungas engagemang i skolan eller att knyta samman det kommunala planeringsarbetet med lokala föreningars verksamhet.

– Att hitta sätt för att ta tillvara männi-skors engagemang är idag den stora frågan för den politiska demokratin. Och där tror jag det finns en hel del att lära av Agenda 21-arbetet. Idag ser vi att människor är beredda att ta ansvar för sig själva och andra. Det är jätteviktigt att de politiska församlingarna, kommunpolitiker och kommunalfullmäktige, länkar detta till sin verksamhet. Att de inte slår ifrån sig utan att de ser och uppmuntrar detta engagemang.

Ser du några risker för demokratin i Agenda 21-arbetet?
– Det enda jag ser som kan vara en risk är att politiker drar igång kortsiktiga projekt som inte fullföljs. Att förväntningar skapas så att människor väcks och deltar aktivt för att sedan lämnas med en massa tappade sugar.

Hur ser framtiden ut för demokratin i Sverige?
– På lång sikt positiv, tror jag. Men det beror på hur vi handskas med situationen idag. Demokratin föder nya förväntningar. Det som var målet för två generationer sedan har vi till stora delar uppnått: välfärdssamhälle och en viss jämlikhet. Visst finns det brister, men den formella demokratin finns.

– Men nu måste vi gå vidare. Demokratin måste betyda något mer. De traditionella kanalerna, partier och folkrörelser, tappar i inflytande och medlemmar. Undersökningar visar på minskat förtroende för politiker. Det är naturligtvis väldigt oroande. Å andra sidan visar det att människor fortfarande har förväntningar och ställer krav på politikerna. Jag tycker att vi ändå har ett gott utgångsläge. Vi har medborgare som i grunden tror på demokratin men är kritiska till vissa saker. Och jag tror att de flesta inser att det egentligen inte finns något alternativ till den representativa demokratin.

Ungdomar tycks alltmer engagera sig i enstaka frågor i stället för i partier. Hur ska vi ta tillvara de ungas engagemang och energi?
– Visst är det många unga som engagerar sig i enfrågerörelser och hellre deltar i spektakulära aktioner än arbetar inom partierna. Frågar man dem så säger de att det bästa sättet att åstadkomma förändring är att väcka uppmärksamhet i massmedia.

Vi som är engagerade i politiska partier måste börja fundera över hur dessa fungerar. Det är klart att det inte är bra när and-ra kanaler upplevs som mer effektiva för förändring än de politiska partierna. Det är en uppgift för oss politiker att se till att vi har de verktyg vi behöver för att kunna åstadkomma förändringar.

Text: Anders Jägeberg Foto: Anders Geidemark

 



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland