Anna-Karin på Återbruket i Heby:

– Jag visste inte att det fanns så här roliga jobb

 

Det är torsdag förmiddag och en efter en kör bilarna upp på rampen på Återbruket i Heby.
– Så här dags är det mest pensionärer och företagare som
kommer, säger Anna-Karin Wikström som sköter Återbruket. Men inför helgen brukar det vara full fart och för Anna-Karin blir det då inte en lugn stund.

Anna-Karin Wikström hjälper gärna till när folk är osäkra på var avfallet ska vara.

De flesta är noggranna när de ska sortera sitt grovavfall i de olika containrarna på Återbruket.

– Vissa är otroligt nitiska, berättar Anna- Karin Wikström.

Det finns också några som åker direkt till containern för restavfall, slänger allt där och försvinner så fort de bara kan.

– Men de är väldigt få, säger Anna-Karin, medan hon med en lång stång med en krok i änden försöker plocka upp avfall som en mindre nogräknad person låtit bli att sortera.

En del får ligga kvar, men flaskor som ser ut att kunna innehålla kemikalier vill inte Anna-Karin ska hamna på avfallsupplaget.

– Jag vill inte vara polis och tvinga folk att sortera, utan försöker i stället förklara för dem vad det är bra för. Flera som har varit negativt inställda från början har ändrat uppfattning.

Ingen insamling av "användbart"
Många skulle vilja att Återbruket även tog emot saker som kunde återanvändas som de är. Den servicen finns inte, men ibland när någon är i färd att slänga någonting som verkar fint och användbart brukar Anna-Karin fråga ifall hon får ta med det till Återvinnarvaruhuset i Sala.

– Fast jag frågar alltid, och om någon säg- er nej måste jag respektera det.

På Återbruken lämnar man grovavfall och farligt avfall.

– Farligt avfall är ett kapitel för sig, säg- er Anna-Karin.

På ett bord ställs flaskor och burkar med olika innehåll. Under sommaren har det mest varit målarfärgsburkar med färgrester.

– Men det kan vara allt möjligt. Det kan komma in arsenik och stryknin eller burkar med DDT som ser ut att vara från 30-talet. En kille dansade en glädjedans när han lämnat en stark vätska. Äntligen hade han blivit av med sitt lut som han hade haft hemma hur länge som helst utan att veta vad han skulle göra med det.

Småföretagare löser kort
– I början var jag lite skeptisk till det här, men jag tycker att det fungerar bra. Det är bra ordning, säger Lasse Mivala, egen företagare som tömmer en släpkärra med skrot. Småföretag kan lösa speciella Återbrukskort för att också få använda Återbruken. Men för hushållen kostar det ingenting.

Det märks att Anna-Karin stortrivs när hon pratar med folk på Återbruket och hjälper dem tillrätta.

– Jag visste inte att det fanns så här roliga jobb.

14 Återbruk i Västmanland
Vafab har byggt upp 14 Återbruk i Västmanland. 1998 hade Återbruken 460 000 besökare och 23 000 ton grovavfall samlades in. Antalet besökare har hittills ökat varje år. 70-75 procent av grovavfallet återvinns.

Insamlingen av farligt avfall (kemikalier, tungmetaller med mera som kan orsaka skada i naturen) har ökat mycket kraftigt sedan Återbruken öppnades.

Det är komplicerat att beräkna miljövins- terna med Återbruken, eftersom det är mycket att ta hänsyn till. Men en beräkning som har gjorts av Vafab (Västmanlands avfallsaktiebolag) visar att vi tack vare Återbruken sparar energi motsvarande 2 500 kubikmeter olja vilket skulle kunna värma upp ungefär 700 villor under ett år. (Energiåtgång på grund av personbilstransporter är medräknad.)

Energi sparas tack vare att det går åt mindre energi att tillverka produkter av återvunnet material än att använda ny råvara. En del av det sorterade avfallet, till exempel träavfall, förbränns och blir energi.

På Vafabs hemsida finns information om Återbrukens öppettider med mera: www.vafab.se

 



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland