Så går Agenda 21-arbetet i Västmanland

 

 
När Agenda 21 antogs vid FN:s stora miljökonferens i Rio 1992 var det en kraft som sattes i rörelse över hela världen. Från Rio kom en maning till alla världens länder och individer: gör vad ni kan för att jorden ska överleva, innan det är för sent!
 

Vid FN-konferensen bestämdes att alla lokalsamhällen skulle utarbeta ett program för ett kretsloppsanpassat samhälle som anger färdriktningen under nästa sekel.

I Sverige betonades den lokala nivåns betydelse redan från början. Det är ingen tvekan om att svenska kommuner tagit Agenda 21 på allvar. Agenda 21-arbetet har fått en central plats i många kommuners organisation, vilket underlättar ett helhetsperspektiv.

I Gröna Draken har vi genom årens lopp rapporterat om Agenda 21-arbetet i de västmanländska kommunerna. Det är ett imponerande och långsiktigt arbete som fått stor betydelse i kommunerna.

I detta nummer av Gröna Draken ställer vi två frågor till kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun i länet:

  • Vad har Agenda 21-arbetet betytt för kommunen?
  • Vilket är kommunens bästa Agenda 21-exempel?

Arboga


Per-Olov Nilsson
1. Vi har i kommunen fått anledning att tänka riktigt långsiktigt på hur vi ska kunna skapa en långsiktigt hållbar utveckling för människa och miljö.

2. Vi har byggt ut ett miljövänligt fjärrvärmesystem, baserat på flis som bränsle och som nu omfattar en allt större del av bebyggelsen. Den nya tågtrafiken på Mälar- och Svealandsbanan har medfört en tredubbling av resandet med miljövänliga kommunikationer.

Fagersta


Stig Henriksson

 

 

1. Trots allt annat som tränger på så har miljöfrågorna successivt lyfts upp på den kommunala agendan i form av miljöpolicy, miljövänlig upphandling, miljökonsekvensbeskrivningar och så vidare.

2. Det lokala investeringsprogrammet för hållbar ekologisk samhällsutveckling med allt från de stora projekten som till exempel anläggning för pelletering av avloppsslam till det oerhört viktiga stadsmiljöutvecklingsarbetet och restaurering av strandzoner med den i mitt tycke oslagbara kombinationen av duktiga kommunala företrädare, folklig mobilisering och konkreta åtgärder.

Hallstahammar


Håkan Helgesson

 

1. Miljö- och kretsloppsfrågorna har sakta men säkert fått ökad status inom såväl den kommunala organisationen som i samhället i stort. Det allmänna miljömedvetandet har stärkts.

2. Även om det inte enbart beror på Agenda 21-arbetet är det glädjande att mängden hushållsavfall till deponi har minskat med 30 procent och att fjärrvärmen numera nyttjar biobränsle till 100 procent.

Heby


Rolf Edlund

 

1. Agenda 21-arbetet har engagerat många människor genom olika arbetsgrupper. Dessa har arbetat fram ett dokument som idag ska fungera som en kompass ute i de olika nämnderna. Genom detta dokument så tar man ut sin kurs för en hållbar utveckling i miljön, naturen och för oss människor i kommunen.

2. Förutom detta dokument så har det påskyndat arbetet med källsorter-ingen i våra tätorter och återvinnings- stationerna i kommunen.

Kungsör


Göran Svedberg

 

 

 

1. Utgångspunkten för Kungsörs kommuns miljöarbete har varit naturvården, det öppna landskapet och vården av den biologiska mångfalden. Internt arbetar kommunen med ett miljöledningssystem, där samtliga verksamheter deltar.

2. Jag tycker att det finaste med miljöarbetet är att det ger utrymme för alla människor i samhället att medverka efter sin förmåga. Det bästa exemplet i vår kommun är den särskilda omsorg-en, de så kallade utvecklingsstörda som driver många miljöprojekt inom såväl naturvård som återvinning. Folkhälsofrågor är också viktiga för att öka förståelsen för miljöarbetet. "Näringsliv och Miljö" heter ett nytt projekt som syftar till att införa miljöledningssystem i små och medelstora företag.

Köping


Elizabeth Salomonsson

 

 

 

1. Det är positivt att miljöarbetet har strukturerats upp, bland annat genom bildandet av ledningsgrupp för Agenda 21, tillsättandet av en miljösamordnartjänst och att miljökontakter utsetts på arbetsplatserna inom kommunförvaltningen. Miljöansvaret i organisationen är tydliggjort och miljöfrågorna diskuteras mer och mer.

2. Ett exempel är Köpings kommuns miljödagar som nu arrangeras regelbundet. Det visar på ett brett engagemang från näringsliv, föreningar, kommunala verksamheter och enskilda. Syftet är att skapa en mötesplats för människors tankar och idéer kring hållbar utveckling, genom att samla så mycket som möjligt av pågående Agenda 21-arbete i Köping i form av en aktiv utställning.

Norberg


Kent Persson

 

1. Rent allmänt tror jag att diskussionerna och mediabevakningen runt Agenda 21-arbetet har inneburit att medvetandet om miljöfrågor bland allmänheten och även inom Norbergs kommun har ökat.

2. Ett av de områden som jag gärna vill peka på som ett resultat av miljötänkandet är den källsortering som infördes i kommunen 1997. Upprustningen av reningsverket och byte av råvattenförsörjningen är en annan viktig bit.

Sala


Ulla-Britt Holmér

 

 

 

1. Sala kommun är alltsedan 1991 ekokommun och ekokommunarbetet har på ett naturligt sätt integrerats med översyn av översiktsplan och Agenda 21-arbetet.

Genom visionsverkstäder, studiecirk- lar, kommundelsmöten med mera har arbetet präglats av en stor delaktighet och möjlighet att påverka från kommuninnevånarnas sida.

2. Det bästa exemplet är Sala Heby Energi AB:s arbete med biobränslebaserad fjärrvärme och den energiinformation som villaägarna fått för att mins- ka den totala energianvändningen och stimulera en övergång till biobränsle som "Färdig värme" – pelletseldning i villor.

Skinnskatteberg


Mona Mattsson

 

 

1. Agenda 21-arbetet har betytt att vi har fått en plan att arbeta efter. Det ger större tyngd åt frågorna. Det har också betytt att vi har fått en större insikt och intresse för dessa frågor. Det är mer diskussioner och aktiviteter än tidigare. Även om det är ett långsiktigt arbete som går trögt ibland.

2. 1996 beslutade kommunfullmäktige att alla nämnder och styrelser ska formulera miljömål och upprätta handlingsprogram. Resultatet följs upp i årliga miljörapporter som är till grund för miljöbokslut. Det har lett till både stora och små steg för ökad hållbarhet i all verksamhet. Förskolorna är exempelvis mycket aktiva i miljöarbetet.

 

Surahammar


Kia Ericson

 

 

1. Miljömedvetenheten bland allmänheten och ute i de olika verksamheterna har ökat under de här åren. Nu finns Agenda 21 med i de politiska besluten och när vi bestämmer oss för målbilder i Surahammar.

2. Avfallshanteringen är en viktig bit. Genom hushållens avfallskvarnar och det kommunala avloppssystemet kommer det organiska avfallet till reningsverket. Det slam som blir kvar används vid odling av exempelvis energigräs. Andra exempel är Västsura Ekologiska Centrum där kommunen är en av aktörerna. Vi arbetar också för att hitta nya former för demokrati och inflytande från kommuninvånarnas sida.

Västerås


Åke Hillman

 

 

1. Arbetet med Agenda 21 har varit mycket positivt för kommunen. För det första fick vi en bred och aktiv dialog med västeråsarna. För det andra gav det oss en struktur för det fortsatta miljöarbetet. Därigenom har vi kommit långt med att ta fram ett miljöledningssystem. Vi diskuterar även en miljöcertifiering av hela kommunen.

2. MälaRen-projektet är ett bra exempel. Det är ett paraplyprojekt som bidrar till att förbättra vattnet i Mälaren och dess tillflöden. Den påbörjade utbyggnaden av dagvattenreningen är ett viktigt delprojekt. När kraftvärmeverkets nya biobränslepanna är klar om ett år minskar koldioxidutsläppen kraftigt.

 



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland