Visste du att

 

Vatten är det viktigaste ämnet på Jorden. Det finns överallt och cirkulerar hela tiden: havet avdunstar, ångan i luften blir moln som faller ned i form av regn och snö. Vattnet som når marken rinner i floder tillbaka till havet, fyller på det underjordiska grundvattnet eller avdunstar direkt tillbaka till atmosfären.


Vid Östa källor i nordöstra Västmanland passerar en 
ständig ström av friskt grundvatten.

En stor del av vattnet är osynligt, bundet i växtligheten, som fukt i luft och mark eller som grundvatten. Det finns tusen gånger mer grundvatten än i världens alla sjöar, floder och dammar. Allra mest vatten finns i haven, mer än 93 procent av Jordens vatten. Men det vattnet kan inte växter och djur använda eftersom det innehåller för mycket salt.

I torra klimat behövs vatten för bevattning av grödor. Men det finns problem med konstbevattning. Ett är att jorden kan bli saltare. Det vatten som växterna använder återgår till atmosfären som rent vatten, medan salter som fanns i bevattningsvattnet blir kvar i jorden.

Vatten finns i allt som lever. Växterna transporterar faktiskt mer vatten än vad världens alla floder gör. En stor björk till exempel suger upp och avdunstar 500 liter vatten en varm sommardag.

Att vatten finns överallt och hela tiden rör sig är både en förutsättning för liv och ett hot: det är vattnet som ser till att näringsämnen kommer dit de ska. Men vattnet transporterar också föroreningar som förgiftar och förstör. Och eftersom vatten är ett så bra lösningsmedel är det svårt att förvara kemikalier och andra farliga ämnen så att de inte sprids.

I tusentals år har människan byggt ledningar för att få vattnet dit man vill ha det. I nuvarande Iran byggdes redan för 3 000 år sedan så kallade kanaker, underjordiska kanaler som transporterade vatten flera mil. Den sammanlagda längden av de kanaker som byggdes i Iran var längre än avståndet från Jorden till månen. Hälften av dem används fortfarande.

I Rom började vattenledningar anläggas redan före Kristi födelse, de berömda akvedukterna som ledde vatten högt uppe i luften. Under det första århundradet av vår tideräkning hade var och en av Roms omkring en miljon invånare tillgång till 500-650 liter vatten per dag tack vare akvedukterna.

I svenska städer började vattenledningar byggas på allvar först kring senaste sekelskiftet. Att vattentoaletterna blev vanliga gjorde gator och gårdar renligare. Men samtidigt flyttades föroreningsproblemet till sjöar och vattendrag. Det var först på 1970-talet, med avloppsreningsverken, som man kom något sånär tillrätta med övergödningen av sjöarna.

Radon i dricksvatten är en hälsorisk som uppmärksammats på senare år. Förra året infördes två gränsvärden. högst 100 becquerel per liter (Bq/l) i kommunalt vatten och högst 1 000 Bq/l i vatten från enskilda brunnar.

Det är oftast bergborrade brunnar som innehåller radon. Beräkningar tyder på att det finns cirka 10 000 brunnar i Sverige som borde åtgärdas. Staten har anslagit 60 miljoner kronor för bidrag till åtgärder mot radon i enskilda brunnar. Men bara åretruntboende kan få bidrag, och radonhalten måste vara minst 1 000 Bq/l.

Radon är en gas som inte luktar, inte syns och inte smakar något. Den ökar risken för lungcancer. Radon i inomhusluften kan man också få från marken.

En fjärdedel av världens befolkning 
har inte tillgång till rent vatten.

En fjärdedel av världens befolkning har inte tillgång till rent vatten. 26 länder med 232 miljoner invånare anses idag ha vattenbrist. Vatten riskerar att bli en allt vanligare källa till konflikt mellan länder, eftersom vattendrag ofta går genom flera stater. Om till exempel Etiopien använder mer av Nilens vatten till konstbevattning så drabbas Sudan och Egypten. I många länder går det mesta av vattnet till konstbevattning. Ett mått på det är att vattenförbrukningen i världen ökat cirka tio gånger under 1900-talet, medan befolkningen "bara" ökat fyra gånger.

 

Text: Anders Jägeberg Foto: Anders Geidemark

 



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland