Trattkantarellen
Västmanlands länssvamp
Om du hittar
en trattkantarell kan du vara säker på att hitta fler.
I mossan gömmer sig ofta hela kolonier. Det gäller att
titta noga och trampa försiktigt.
Trattkantarellen förekommer långt in på hösten
och kallas därför även höstkantarell. Det
är en läcker matsvamp som med fördel kan utgöra
krydda i grytor och såser.
Hatten är tunn och trattformad med en gulbrun
eller brunsvart ovansida. Hattens undersida har grenade åsar
som kan variera i färg, från gult till grått.
Den ihåliga foten är brun eller brun-gul.
Trots att inga giftsvampar i Sverige liknar
trattkantarell finns det rapporter om människor som förväxlat
den med toppig giftspindling. Det är en dödligt giftig
svamp som växer i miljöer som liknar trattkantarellens,
men där slutar likheten.
1 liter
färska trattkantareller (eller 1 dl torkade)
2 msk smör
5 msk vetemjöl
1 liter buljong
1 1/2 dl grädde
1 msk pressad citron
svartpeppar
1/2 dl finhackad persilja eller gräslök
Rensa
trattkantarellerna och dela dem i mindre bitar. Stek dem
i smör cirka 10 minuter, strö över mjölet.
Späd lite i sänder med buljong och låt koka
i 1015 minuter.
Rör ner grädden i den färdiga soppan.
Låt bli riktigt varmt. Smaka av med citron, tillsätt
svartpeppar och eventuellt mer salt.
Strö över finhackat grönt och servera med
ett gott bröd.
|
Text:
Marita Gustavsson och Phebe Leyser
Illustration: Ingelöv Åstrand
|