Trattkantarellen
– Västmanlands länssvamp


Om du hittar en trattkantarell kan du vara säker på att hitta fler. I mossan gömmer sig ofta hela kolonier. Det gäller att titta noga och trampa försiktigt.
Trattkantarellen förekommer långt in på hösten och kallas därför även höstkantarell. Det är en läcker matsvamp som med fördel kan utgöra krydda i grytor och såser.
   Hatten är tunn och trattformad med en gulbrun eller brunsvart ovansida. Hattens undersida har grenade åsar som kan variera i färg, från gult till grått. Den ihåliga foten är brun eller brun-gul.
   Trots att inga giftsvampar i Sverige liknar trattkantarell finns det rapporter om människor som förväxlat den med toppig giftspindling. Det är en dödligt giftig svamp som växer i miljöer som liknar trattkantarellens, men där slutar likheten.


1 liter färska trattkantareller (eller 1 dl torkade)
2 msk smör
5 msk vetemjöl
1 liter buljong
1 1/2 dl grädde
1 msk pressad citron
svartpeppar
1/2 dl finhackad persilja eller gräslök

Rensa trattkantarellerna och dela dem i mindre bitar. Stek dem i smör cirka 10 minuter, strö över mjölet. Späd lite i sänder med buljong och låt koka i 10–15 minuter.
Rör ner grädden i den färdiga soppan.
Låt bli riktigt varmt. Smaka av med citron, tillsätt svartpeppar och eventuellt mer salt.
Strö över finhackat grönt och servera med ett gott bröd.

Text: Marita Gustavsson och Phebe Leyser
Illustration: Ingelöv Åstrand

 


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland