Mälarvatten kyler företag
Miljövänligare fjärrkyla är dubbelt så effektivt som tidigare. I juni i år invigde Mälarenergi sin nya absorptionsmaskin som förser allt fler i Västerås med luftkonditionering.

Den nya fjärrkyleanläggningen har två gånger så hög effekt som någon annan kylmaskin i Norden.
   – Vi har fått många nya kunder och behövde mer kapacitet, berättar Erik Holmén, energiingenjör på Mälarenergi.
   – Det fanns flera alternativ för en utbyggnad, men vi letade efter den med mest helhetssyn. Miljömässigt och ekonomiskt.
   Och det anser han att de gjort nu. Under tio års tid har Mälarenergi byggt ut sin fjärrkyla. Systemet bygger på att kallvatten cirkulerar i ett ledningsnät.


De behöver fjärrkyla

Lasarettet är en stor fjärrkylekund, liksom butikerna med sina kylrum och diskar. Det ständigt ökande datoranvändandet har dessutom höjt behovet av luftkonditionerade kontorslokaler.
Många företag har fortfarande egna kompressordrivna luftkonditioneringar, men allt fler väljer att ansluta sig till fjärrkylenätet.

Den gamla anläggningen, som använts tills nu, drevs med el. Den nya maskinen drivs under vår-, sommar- och höstmånaderna med fjärrvärme, som till största delen kommer från biobränsle. Värmepumparna körs bara på sommaren, för att klara kylningen vid varmt väder.
   Till vintern, när isen lagt sig på Mälaren, kommer de att pumpa runt vatten direkt från sjön i ledningarna. Då använder de en värmeväxlare och stänger av värmepumparna
.
   När värmebehovet sedan sjunker och kylbehovet ökar blir kylmaskinen en värmeförbrukare, vilket gör att de kan förlänga driftssäsongen för turbinen och producera mer el, vilket ger en elreserv som de tidigare inte haft.
   – Och den här kombinerade produktionen gör att vi slipper läcka ut värme i Mälaren när vi får överskott.

 

Text: Phebe Leyser

 


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland