De gödslar med kompost
På Brunnby Gård strax utanför Västerås pågår ett
fältodlingsförsök med organiskt avfall som gödselmedel.
I år bärgades den fjärde och kanske sista skörden.

Hittills har projektet inte kunnat visa på några större förändringar i marken.
   – Vi har inte sett några negativa förändringar, varken mikrobiella eller kemiska, berättar Mikael Pell, docent i mikrobiologi och delansvarig för projektet.
   – Visst är det bra att giftnivån i marken inte höjts nämnvärt, men vi hade förväntat oss att se en förbättring av jordkvaliteten på grund av de närings- och mullämnen som finns i det organiska materialet. Vi har dock ännu inte hunnit med att i detalj analysera den stora mängd data som samlats in.

Långliggande försök
Organiska Restprodukter i Cirkulation (ORC) är ett projekt, som går ut på att studera de långsiktiga effekterna på åkermark som gödslas med exempelvis kompost, rötslam och rötrester. Projektet sker i samarbete mellan Västmanlands avfallsaktiebolag (Vafab), Sveriges lantbruksuniversitet, Västmanlands hushållningssällskap och Mälardalens högskola.
   Genom det vill forskarna, ur ett långtidsperspektiv, kunna visa om det är några problem med att använda organiska restprodukter som gödselmedel. Om gifter och tungmetaller lagras upp i marken till exempel.
   – Många gånger har man fokuserat på den negativa sidan när man talat om saken. Men det är klart att en bonde är försiktig. Får han till exempel in tungmetaller i sin åker tar det lång tid att bli av med dem. Och vi vill kunna få en bild av detta, så vi inte äventyrar marken, förklarar Mikael Pell.
   – Det enda sättet att samla allsidig kunskap är just att genomföra långliggande odlingsförsök.
   Korn och havre är de två grödor som uteslutande odlats på försöksfälten. Dels därför att växtföljden förekommer i Mälardalen, men också för att det är bra att använda sig av en kort växtföljd för att snabbare, men fortfarande realistiskt, se resultat i form av förändringar i marken och skörden.

Vill se förändringar
För att kunna se vilken verkan de organiska gödselmedlen har, görs en jämförelse med fält gödslade på traditionellt vis med svin-, nöt- och handelsgödsel samt ett helt ogödslat fält.
   – Vad vi sett är att de olika gödselmedlen har olika gödslingsverkan men att skördemönstret mellan leden inte har förändrats avsevärt under de här åren. Där vi fått god skörd har den fortsatt att vara god. Där skörden blivit mindre har den fortsatt så, säger Mikael Pell.

Tålamod krävs
En kombination mellan organisk och mineralgödsel ger alltid mest. Men på sikt är det troligt att en reserv av exempelvis kväve kommer att byggas upp även i den mark som enbart gödslats med organiskt material.

För kort tid
Framtiden för projektet är oviss. Som det är nu finns ingen finansiering efter årets slut. Mikael Pell menar att försökstiden är alldeles för kort för att kunna ge ett realistiskt svar på frågorna.
   – Vi vill ju att det här ska vara ett långliggande projekt, åtminstone i tjugo år. Och en bonde låter sig inte övertygas av ett försök under bara fyra år.

Text: Phebe Leyser Foto: Mikael Pell

 


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland