Vad är rättvisemärkt?

HOLLÄNDAREN Francisco Vanderhoff, doktor i teologi, statsvetenskap och jordbrukssociologi, är mannen bakom Rättvisemärkt kaffe. Efter att i hela sitt liv på olika sätt ha arbetat för rättvisa och solidaritet, hamnade han 1980 i Oaxaca, i södra Mexico, hankade sig fram på tillfälliga arbeten och lärde sig indianernas språk.
  Tillsammans med bönderna undersökte han vad som låg bakom deras fattigdom och kom fram till att de blev utnyttjade av sina uppköpare. Dessa spelade ut bönderna mot varandra och betalade långt under rådande världsmarknadspris för kaffet.

Jämvikt. Bilden av de två figurerna som sitter på en gungbräda över jorden, visar att Rättvisemärkt vill åstadkomma en balans mellan nord och syd. Gungbrädan väger jämnt över jordklotet.
”Vi i norr måste göra rätt för oss när vi handlar av producenterna i söder,” säger Bernt Lind, generalsekreterare för Rättvisemärkt i Sverige.

Med den vetskapen i bakfickan organiserade bönderna sig. Nio byar gick 1982 samman i ett kooperativ, UCIRI, och började sälja sitt kaffe utan mellanhänder.
   Vanderhoff ville även ge odlandet en social aspekt. 1987 reste han tillbaka till Holland och året därpå var han med om att bilda föreningen Max Havelaar, i Sverige känd som Rättvisemärkt.

Föreningen Rättvisemärkt, Sverige, grundades 1996. Den är ingen biståndsorganisation, utan ett handelssamarbete som arbetar för att gynna både den sociala, demokratiska och ekonomiska utvecklingen där livsmedlen framställs.

I dag finns Rättvisemärkt kaffe, te, kakao, bananer, apelsinjuice, socker och honung. Rättvisemärkt arbetar även för att registrera nya produkter, inte bara från jordbruket. Sportmaterial och textilier står högt i prioritet.

Text: Phebe Leyser

 


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland