Stor skillnad för odlarna


Bättre villkor. Vanliga kaffeodlare tvingas ofta sälja sin skörd till ett pris som inte täcker kostnaderna för produktionen. De odlare som är organiserade i kooperativ eller sammanslutningar säljer direkt till rosterierna och får betalt efter rådande världsmarknadspris eller minst vad produktionen kostar.

Skillnaden mellan den vanlige kaffeodlarens livsvillkor och situationen för den som producerar Rättvisemärkt är stor. I Mexico, till exempel, satsar UCIRI på utbildning för de unga. Kaffekooperativet har startat en lantbruksskola med plats för 24 indianbarn i åldrarna 15–20 år. Under ett år får de lära sig ekologiska jordbruksmetoder, samtidigt som de läser skolämnen och får information om sina rötter och rättigheter.

Vanliga kaffeodlare säljer sin skörd till en uppköpare, till ett pris som kan variera från månad till månad. Ibland innebär det en ren förlustaffär för honom, eftersom inkomsterna ofta inte täcker kostnaderna för produktionen.
   Uppköparen lämnar ofta förskott i form av lån med hög ränta. Sedan säljs råkaffet vidare till en exportör, som säljer det via kaffebörsen i New York. Därefter kan kaffet ha ytterligare några mellanhänder, innan det hamnar på ett rosteri i Europa och blir förädlat. Odlaren får ungefär 50 dollar för en säck råkaffe.

De odlare som är organiserade i kooperativ eller sammanslutningar säljer direkt till rosterierna. De får betalt efter rådande världsmarknadspris, cirka 126 dollar per kaffesäck, eller minst vad produktionen kostar. Dessutom betalas en premie på 15 dollar per säck till den som odlar ekologiskt hållbart.
   Vid behov kan bonden få betalt i förskott, men utan oskäliga räntor. Samarbetet är långsiktigt, avtalen är på minst ett år. Det gör att bonden kan planera bättre för framtiden.

Text: Phebe Leyser Foto: Anna Klint

 


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland