Hur orkar de engagera sig?

Bilismen ökar, Volvo säljer fler bilar än någonsin och julhandeln slår nya rekord. Samtidigt fortsätter organisationer som Fältbiologerna med sin miljökamp. Hur orkar människor engagera sig? Känns det inte meningslöst? Gröna Draken ställde frågan till Anna Jonsson, ordförande i Fältbiologerna i Sverige.


Det går att påverka. Anna Jonsson, i mitten, på Fältbiologernas kansli i Stockholm. Anna anser att det går att påverka politiken. ”Det är viktigt att medborgare och politiker pratar med varandra”, säger hon.

– VISST KAN DET KÄNNAS meningslöst ibland. Man kämpar och kämpar för en fråga. Visst segrar vi ibland, men det kommer alltid mer att kämpa för. Det är lätt att känna sig maktlös när politiker och medborgare inte bryr sig.
   Anna tycker att alla miljöproblem egentligen bottnar i politiken, att det handlar om de stora ekonomiska frågorna. Hon tror att politiskt ledarskap är nödvändigt och tycker att politiker har ett väldigt stort ansvar med vad de vill och gör.
   – Det handlar om att det måste finnas förutsättningar och alternativ för att människor ska kunna leva och tänka miljövänligt.
Det är ju inte många som tycker det är trevligt att cykla på en tungt trafikerad väg. Eller när lanthandlarna försvinner, och man blir tvungen att ta bilen in till stan.

Vantrivdes i staden
Anna Jonsson är 22 år och har varit ordförande i Fältbiologerna sedan januari 2000. Hon är uppvuxen i Stockholm, och det var i gymnasiet hon började engagera sig. Kombinationen av miljökamp och fascinationen av naturen väckte hennes intresse för Fältbiologerna. Hon vantrivdes i staden och slogs av tanken att det inte var staden som sådan det var fel på, utan snarare trafiken och började fundera på hur det skulle bli om man tog bort alla bilarna.
   Anna tycker att alla ska lita på sin känsla. Det räcker med att inse att jorden har begränsade resurser, och att det inte är bra för miljön att köra bil, så är man inne på rätt spår. Det är saker som är självklarheter och inte kräver en lång akademisk utbildning för att förstå.
   – Och så måste man hålla kvar argumenten på sin planhalva. Vår uppgift är inte att kompromissa, då blir utgångsläget sämre.

Viktigt att inte fördumma varandra
Hur kan man då påverka? Anna tror på att prata med människor ansikte mot ansikte. Att inte fördumma andra och ha humor och glimten i ögat är också viktigt.
   Men det behövs också en bred folkrörelse att ta stöd i.
   – Det är viktigt att medborgare och politiker pratar med varandra. Och att man vågar stå fast vid sina krav.

Text: Liv Gustavsson Foto: Kenneth Hellman

 


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland