IT öppnar nya möjligheter


IT kan skona miljön på en rad olika sätt. Här är ett antal exempel på hur IT-utvecklingen öppnat nya möjligheter för den som vill spara resurser.


E-handel
Datortillverkaren Dell säljer varannan av sina datorer via Internet. Det sparar emballage och leder till färre elektroniska apparater att skrota. Men det är inte bara toppmoderna produkter som säljs via Internet. Ett dagligvaruföretag i Stockholm har nu en tiondel av sin omsättning via nätet. År 2005 beräknas siffran ha ökat till 40 procent, vilket uppges kunna spara 20 miljoner bilmil per år.

Distans- arbete och -utbildning
Har det talats om i flera år men har kanske inte riktigt slagit igenom. Innebär färre transporter och lägre energiförbrukning om man slipper en del resor till jobbet. Företagen sparar genom att de inte behöver så stora lokaler till medarbetarna. Samma gäller naturligtvis för utbildning. Plus att IT gjort det möjligt för fler utanför storstäderna att studera.

Digital fototeknik
Idag förbrukas varje år ungefär 20 miljoner kvadratmeter fotografisk film och papper. I framtiden kommer en stor del av dessa bilder enbart att finnas elektroniskt, som datafiler. Då behövs ingen film och inga framkallningskemikalier. Redan nu används tekniken inom röntgen på sjukhus och hos tandläkare och i tryckeribranschen. Tiotusentals liter fotokemikalier och hundratals kilo silver sparas in varje år.

Trafik
IT ger större möjligheter att allt mer förfinat styra bilmotorernas bränsleblandning. Saab har tagit fram en ny motor i vilken kompressionen varieras för att få mesta möjliga energi ur bränslet. Dels minskar bränsleförbrukningen och därmed också utsläppen, dels går det att tanka alternativa bränslen. Vägverket testar just nu ett trafikövervakningssystem där ljud- och ljussignaler varnar föraren när hastighetsgränsen överskrids. Ett annat system bygger på att en GPS-mottagare håller reda på var bilen befinner sig och kommunicerar med en dator som jämför med en karta där fartgränserna finns inlagda. Ytterligare ett annat försök inbegriper en ”aktiv gaspedal” som blir trögare när man kommit upp i högsta tillåtna hastighet.

Intelligenta hus
Förutom robotdammsugare och röststyrt kök med mera så kan IT i hemmet också spara energi. Ungefär 80 procent av energiåtgången i ett småhus går till uppvärmning. Med hjälp av elektronik går det att styra temperaturen i varje rum på ett mer exakt sätt. Undersökningar visar att det går att minska värmeförbrukningen med 10-15 procent.


Transporter
I Uppsala drivs ett projekt med ett 30-tal livsmedelsbutiker som samordnar sina transporter via ett större transportföretag. Med IT får man bättre trafikledning och ett optimalt utnyttjande av fordonen. Många småleveranser ledde förut till att varje kilo gods fick åka 48 meter i genomsnitt. Idag är det bara åtta meter. Transporter av grus och sten står för nästan hälften av de tunga transporterna i landet. Satellitnavigering med GPS har gjort att NCC Industri kunnat samordna sina körningar till 10-15 procents bättre effektivitet.

Avmaterialisering
Det betyder att elektronik ersätter fysiska produkter. Ett exempel är MP3-filer i stället för CD-skivor. Nu går det att hämta hem MP3-filer från Internet och spela musiken på en MP3-spelare. Miljön vinner genom att det går åt färre CD-skivor med plastfodral och genom att MP3-spelarna är mindre än CD-spelarna och därmed kräver mindre material. Ett annat exempel är när telefonbolagen inför telefonsvar som en tjänst i stället för att sälja telefonsvarsapparater.

Telefon- eller bildkonferenser
Många storföretag med utspridd verksamhet satsar på konferenser och möten via storbildsskärm i stället för fysiska möten. Det sparar resor och tid. Ericsson och Tetra Pak är två företag med världsomspännande verksamhet som försöker öka andelen bildmöten. Miljön vinner genom färre flygresor och därmed mindre utsläpp av bland annat koldioxid.

 

Informationsteknik s.; förk. IT utnyttjande av datorer och Internet för informationshantering. Svenska Akademiens ordlista

Text: Anders Jägeberg Illustrationer: Susanna Geidemark

 



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland