Nya ”låntagare” PÅ BIBLIOTEKEN

I drygt tre år har en av datorerna i Köpings stadsbibliotek varit ansluten till Internet. I och med att man blev uppkopplade i april 1999, har biblioteket också fått nya ”låntagare”. – Det är framförallt tonårskillar, yngre män och invandrare som använder sig av Internet hos oss, säger bibliotekarie Gunvor Aronsson.


Jan Osbeck, Köping, tycker att bibliotekets Internet låneservice är bra. Han surfar ungefär en gång i månaden.

Bibliotekets bokningslista för Internetdatorn är oftast fulltecknad. Gunvor Aronsson känner igen många av de namn som står antecknade på listorna. – Ja, man kan väl säga att vi har stamkunder som bokar upp sig på Internetdatorn, säger hon. Men det händer också att turister kommer in och snabbt vill kolla sin e-post. Det är stort tryck på vår enda dator med Internet. Förutom tonårskillarna och de yngre männen lånar många invandrare datorn. Flickor använder datorn mest för e-post. Hon hoppas på att det så småningom ska leda till att Internetlåntagarna också ska upptäcka bibliotekets övriga möjligheter. Biblioteket lånar inte bara ut böcker. Där finns även tillgång till videofilmer och musik.

Surfar efter intressen och nyheter 
Vad söker då bibliotekets nya besökare när de surfar på nätet? Jan Osbeck från Köping är en regelbunden användare av bibliotekets dator: – Jag är väl här och surfar ungefär en gång i månaden. Det blir mest att jag söker på sidor som handlar om bilar och musik som jag är intresserad av. – Sedan läser jag Aftonbladets och Expressens nyhetssidor som jag tycker är bra. Eftersom han ännu inte har skaffat egen dator tycker han att bibliotekets Internet låneservice är bra. Bland invandrarna tillhör sidor med nyheter, från respektive hemländer, de mest besökta sajterna på nätet. – Numera kan de läsa nyheterna på sitt hemspråk direkt på nätet istället för att vänta på sena papperstidningar som kommer flera dagar senare, berättar Gunvor Aronsson.

Internet även för äldre 
I september i fjol anordnade biblioteket tillsammans med pensionärsföreningar, ABF och SE-banken en Internetkurs för pensionärer, så kallad ”SeniorSurf”. – Vi fick ett stort gensvar och hade ett femtiotal besökare som fick information om Internet, berättar Gunvor Aronsson. Eftersom intresset var stort ska fler äldre nu få chans att bli upplysta om Internetanvändning. – Den 17 oktober ordnar vi en ny ”SeniorSurfdag”. Även i år sker det på samma dag på biblioteken runt om i landet. Från biblioteket hoppas man på ett stort gensvar. – Vi ser gärna fler äldre bland Internetanvändarna också.

Hjälper gärna till 
Hur gör man då om man vill surfa på nätet på biblioteket? För den som är någorlunda insatt är det kort och gott bara att boka tid och sedan bege sig ut i en ny värld – IT-världen! – För den som känner sig osäker och vill ha hjälp, ställer bibliotekets personal gärna upp med hjälp, lovar Gunvor Aronsson. I dagsläget kan Internetanvändarna bara boka upp sig för en halvtimme i taget. I ett bibliotek av Köpings storlek med 600-1 000 besök dagligen, motsvarar efterfrågan uppemot fyra datorer med Internetanslutning, anser Gunvor Aronsson. Bibliotekschefen på Köpings stadsbibliotek, Henry Segerström hyser vissa förhoppningar om nya investeringar: – Vi ska försöka få en dator till, för Internet, men den här typen av investeringar är ju förknippat med vissa kostnader. Under hösten ska vi bli kopplade till högskolornas datakommunikationsnät, SUNET. Därefter kan det bli tal om ännu en Internetdator hos oss.


Köpings stadsbibliotek

Text och foto: Ramón Laurén


Demokratifråga att ha tillgång till dator

När Gröna Draken ringde runt till biblioteken i länet visade det sig att alla kommuner har bibliotek där allmänheten har tillgång till dator. – Det är en demokratifråga att biblioteken utrustas med bra program och datorer, anser Ulf Hölke som är IT-konsulent vid länsbiblioteket. – Men det krävs också att kommunerna satsar på att utbilda personalen. Många besökare är ovana vid datorer och behöver få hjälp av kompetent personal. Som det enda län i Sverige är nu alla bibliotek i Västmanland uppkopplade till SUNET, högskolornas datakommunikationsnät. Det gör att det blir enklare och snabbare att komma ut på nätet. Ett nytt system för talböcker är också på väg att införas. Tanken är att biblioteken hämtar hem ljudfiler från ett digitalt bibliotek och bränner CD-rom- skivor direkt för utlåning.

Text: Ramón Laurén

ARBOGA har tre datorer med Internet. (Två för vuxna och en dator är för barn). En bokningsbar för en timme/tillfälle. En disponibel per 15 minuter utan bokning. Gratis användning. Kommunens filialer i Götlunda och Medåker har ännu ej tillgång till Internet.

FAGERSTA har en dator för allmänheten. Bokningsbar för en timme i taget fram till klockan 16.00 då halvtimmesbokning tillämpas. Att surfa är gratis. Filialerna i Västanfors och Ängelberg saknar datorer för Internet.

HALLSTAHAMMAR har tre datorer med Internet. Två av dem bokas för en timme i taget och den tredje är en så kallad ”tiominutare” för snabb kontroll av e-post. Filialen i Kolbäck har en dator för allmänheten.

HEBY har en dator för Internetanvändning. Halvtimmesbokning med möjlighet till förlängning om ingen står i kö. Gratis användning. Filialerna i Morgongåva, Vittinge, Tärnsjö och Östervåla saknar Internet.

KUNGSÖR har en dator med Internet. Bokning görs för en halvtimmes användning. Att surfa är gratis. För 50 öre per ark kan utskrifter göras. Filialen i Valskog saknar Internet.

KÖPINGS STADSBIBLIOTEK har en dator med Internet. Här bokar användarna en dag före för en halvtimmes uppkoppling. Gratis användning. Filialen i Kolsva har en dator med Internet medan Munktorpsfilialen saknar dator.

NORBERG har fyra datorer med Internet. Bokning sker för en timme i taget. Gratis för ungdom och studerande, vuxna betalar 15 kr/timme. Filialen i Karbenning saknar Internet.

SKINNSKATTEBERG har två datorer för Internet. Tid bokas i förväg för en timmes användning. Gratis att surfa men för den som vill ha något utskrivet kostar det en krona per A4-sida. Filialerna i Riddarhyttan, Färna och Hed har ej Internet att tillgå.

SALA har fyra datorer. Samtliga med halvtimmes bokningar. Gratis användning. Filialerna i Möklinta, Ransta och Västerfärnebo har ej Internet.

SURAHAMMAR har för tillfället en dator med Internet. (Fler kommer att upprättas). Bokning görs för en timme i taget med möjlighet till förlängning om kö saknas. Gratis användning. Virsbo- och Ramnäsfilialerna har varsin dator med Internet.

VÄSTERÅS STADSBIBLIOTEK har tolv datorer med Internet. Hälften är bokningsbara för en timme i taget, de övriga är för snabbsökningar i tiominutersperioder. Samtliga filialer i ytterområdena har Internet och tillämpar bokningar med mellan en halvtimme och en timmes intervaller. Att surfa är gratis. Skiljebofilialen har åtta datorer i samarbete med ett av områdets intresseföreningar. Bäckby bibliotek har tillsammans med skolan tillgång till nio Internetuppkopplade datorer mellan klockan fyra och sju på eftermiddagen.

 



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland