Bo klokt

 

Varje gång jag går i fjällen brukar samma frihetskänsla infinna sig efter några dagar. Att vandra och inte "äga" mer än man kan bära med sig i ryggsäcken är en speciell upplevelse. Livet blir enkelt på något sätt. Uppmärksamheten koncentreras helt på de basala behoven; mat, vatten och en bra lägerplats. Det är så här man skulle leva, brukar jag tänka. Att vara nomad, det är säkert människans naturliga tillstånd.



Samtidigt vet jag att längtan hem brukar bli ganska stark redan efter en vecka. Drömmen om nomadlivet är nog starkast när jag befinner mig i det egna ombonade hemmet. För trots allt är boendet för mig, och säkert för de allra flesta, en viktig del av vad vi uppfattar vara ett gott liv.

Vi som på olika sätt arbetar med Agenda 21 vet också att boendefrågorna är en mycket viktig del av det hållbara samhället. Och det oavsett om vi pratar om ekologisk, ekonomisk eller social hållbar utveckling. Alla dessa dimensioner ryms i boendet. Det handlar om materialval och energilösningar när vi bygger våra hus. Om ekonomi, avfall, biologisk mångfald, folkhälsa och inte minst om sociala aspekter.

I dessa tider, när bomberna faller på Balkan och hundratusentals människor blir hemlösa, påminns vi också om att bristen på bostäder är det överskuggande problemet för många människor världen över.

Jag och min familj har bott i vårt nuvarande hus i drygt tio år. När jag tänker tillbaka på dessa år inser jag att mycket har hänt på ett decenium. Till det positiva hör att vi numera sorterar och komposterar en stor del av vårt avfall. Och när vi byter hushållsmaskiner är vi på ett helt annat sätt än tidigare medvetna om energisnålhet och annat som är bra för miljön.

Vi försöker också sköta vår trädgård på ett så ekologiskt riktigt sätt som möjligt. Däremot är vi inte i takt med tiden på andra områden, till exempel uppvärmningen av huset som sker med direktverkande el. Men det kanske blir nästa sak att ta tag i.

Temat för Gröna Draken den här gången är "Bo klokt". Vi har inte haft ambitionen att spegla hela boendefrågan, utan valt att fokusera på det som rör innemiljön. På det sättet knyter vi också an till det pågående innemiljöåret. Bland annat hjälper Robert Öman vid Mälardalens högskola oss att reda ut begreppen kring sjuka och sunda hus.

Men vi gör även en del nedslag inom andra områden. Allt från stadsplanering i Arboga till bostadsbristen för dem som bor i skogen.

Trevlig läsning!

Kjell Gustavsson, redaktör

 



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland